Mustonen pöyristyi kostoväitteestä – “Kuinka voisin olla naisten maajoukkueen päävalmentaja, jos kostaisin”

Suomen naisten jääkiekon olympiajoukkueen ympärillä on kuhissut pitkin viikkoa, kun levisi tieto maalivahtitähti Noora Rädyn putoamisesta kisajoukkueesta. Pahimmillaan Rädyn kisajoukkueesta putoamista on väitetty maajoukkueen päävalmentajan Pasi Mustosen kostoksi konkariveskarille kieltäytymisestään Calgaryn kisoista.

– Kuinka voisin olla naisten maajoukkueen päävalmentaja kahdeksan vuoden jakson. Äärimmäisen arvostetussa, upeassa organisaatiossa nimeltä Suomen Jääkiekkoliitto, jos kostaisin ihmisille. Tämä on aivan järjetön ajatus, Mustonen ihmetteli.

HPK:n naisten liigajoukkueen valmentaja Maija Hassinen-Sullanmaa esitti aiemmin torstaina Iltalehdessä väitteen, joka tuntui Mustosesta hyvin pöyristyttävältä.

– Olen täysin sitä mieltä, että tämä on Pasi Mustosen kosto Nooraa vastaan, Hassinen-Sullanmaa väitti Iltalehdessä.

Noora Räty naisleijonien harjoituksissa Espoon Metro Areenalla tiistaina 2.4.2019. (Pasi Mennander)

Mustonen kiisti, että kyseessä olisi kosto ja kertoi hyvin perinpohjaisesti sen, mitä kisajoukkueen valintaprosessi eteni ja mitkä asiat vaikuttivat kisajoukkueen valintaan. Rädyn jäämiseen kisakoneesta vaikutti yksinkertaisesti yksi tekijä.

– Ylivoimaisesti merkittävin tekijä näihin valintoihin on Anni Keisalan upea suoritus Calgaryssa. Pitää ymmärtää, että tässä meidän naisten jääkiekossa on valtava evoluutio tapahtunut kiihtyvällä vauhdilla viime vuosina, Mustonen paalutti.

– Kilpailu pelipaikoista lisääntyy ja se on huippu-urheilun kannalta välttämätöntä. Meillä on tässä joukkueessa 12 hengen johtoryhmä, joka käy säännöllisesti arvokeskustelua. Me olemme tehneet tätä kahdeksan vuoden ajan.

“Ei tällaiseen toimintakulttuuriin mahdu kosto”

Johtoryhmän lisäksi myös pelaajat käyvät arvokeskustelua. Pelaajien keskustelua vetää pelaajien johtoryhmä, jossa on Mustosen mukaan keskustelua ohjaa yksi valmentaja sekä psyykkisen valmennuksen asiantuntija Markus Arvaja.

– Tämä meidän systeemimme on tutkimustietoon perustuva, jossa on rakenteet, joiden sisällä asioita käsitellään. Prosessi on jatkuvaa, se ei lopu koskaan, vaikka ihmiset siellä vaihtuvat. Tätä keskustelua käydään pelaajien johtoryhmässä, sitä käydään joukkueen kanssa, sitä käydään joukkueen aikuisten johtoryhmässä ja kaikkien kesken.

– Ei tällaiseen toimintakulttuuriin mahdu kosto, Mustonen vakuutti.

Naisten MM-kisojen välieräottelu USA-FIN pelattiin Calgaryn WinSports Arenalla maanantaina 30.8.2021.

Kaikkien pelaajien valintojen osalta on käyty keskustelua johtoryhmässä ja Mustosen mukaan päätökset on tehty demokraattisesti. Joukkueen ykkösmaalivahdin valintakin oli hyvin selkeä, sillä Keisalan nimi oli jokaisen valmentajan lapussa ykkösenä.

Rätyä Mustonen pitää toiseksi parhaana maalivahtina, mutta joukkueen kannalta hän näki Meeri Räisäsen parempana kakkosmaalivahtina. Rädyn mahdollisuuksia nousta kisakoneeseen, ei päävalmentaja sulkenut kokonaan pois.

– Halusimme nähdä Nooran joulukuussa, että missä hän menee kansainvälisesti tällä hetkellä, kun edellisestä maaottelusta oli kulunut 23 kuukautta. Hän suoriutui siitä erinomaisesti ja olimme vakuuttuneita, että mikäli Anni Keisala loukkaantuu tai sairastuu, on Noora meidän ykkösmaalivahtimme, Mustonen kertoi.

Terveenä ollessaan maailman parhaaksi maalivahdiksi Calgaryssa valittua Ilveksen Anni Keisalaa oli mahdoton ohittaa ykkösmaalivahtina ja sen vuoksi maajoukkueen johtoryhmä teki valinnan, jossa Räty on kotiin jäävä varapelaaja.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Pasi Mennander, Tiina Puputti / Suomen Jääkiekkoliitto

Views: 215

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi