Karjalainen: Lauri “Leuka” Mononen on kuollut

Suomalainen jääkiekkoväki kuuli maanantaina suru-uutisen Pohjois-Karjalasta, kun tieto joensuulaisen kiekkolegenda Lauri “Leuka” Monosen poismenosta kiiri julkisuuteen.

Lauri Ilmari Mononen syntyi Joensuussa 22. maaliskuuta 1950, hän oli siis kuollessaan 68-vuotias. Mononen pääsi näyttämään taitonsa myös pohjoisamerikkalaiselle kiekkoyleisölle, sillä miehen vyölle kertyi 142 ottelua WHA-joukkue Phoenix Roadrunnersin paidassa. Tuohon ottelumäärään mies nakutti 86 (36+50) tehopistettä.

Ennen WHA-uraa Mononen pelasi neljä kautta silloista SM-sarjaa Jokerien, Karhu-Kissojen ja TPS:n paidassa. Jokerien riveissä mies pelasi kahden kauden ajan. Otteluja noihin kausiin mahtui 128, mutta tehopisteitä miehelle kertyi huimat 149 (87+62).

Pohjois-Amerikasta palattuaan Mononen pelasi vielä HIFK:n riveissä 66 ottelun verran SM-liigaa. Ensimmäinen kausi meni vielä hyvin, sillä miehen vyölle kertyi 50 ottelua ja 39 (27+12) tehopistettä. Toiseen kauteen tulikin vain 16 ottelua ja yksi tehty maali. Mononen yritti vielä paluuta kaudella 1982-83, mutta Kiekko-Reippaan paidassa mies teki kahdeksaan otteluun yhden maaliin ja antoi kolme maalisyöttöä.

Mononen pelasi urallaan myös 145 A-maaottelua ja niissäkin mies oli todella tehokas, sillä pinnoja kertyi 88 (51+37). MM-kisoissa Mononen edusti Suomea kuudesti ja olympialaisissa kerran.

Sportinmaailma.fi ottaa osaa omaisten suruun.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola
Lähde: Sanomalehti Karjalainen sekä hockeydb.com

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi