Mihin menet suomalainen maastohiihto?

Iivo Niskanen toi Suomen ainoan mitalin Seefeldin MM-kioista. (kuva: Urheilugaala / Janina Pitkänen)

Sunnuntaina Seefeldissä päättyneissä hiihdon MM-kisoissa suomalaismenestys oli kertakaikkiaan surkea, sillä sinivalkoisten ainoa mitali oli Iivo Niskasen saavuttama pronssi 15 kilometriltä. Nyt voikin kysyä, että mihin menet suomalainen maastohiihto?

Nämä kisat jäänevät viimeisiksi ainakin seuraaville hiihtäjille Riitta-Liisa Roponen, Anne Kyllönen sekä Matti Heikkinen. Miesten puolella nuoria lupauksia ei ole paljon näköpiirissä. Pelkona siis on, että menee monta vuotta, ennen kuin Niskanen, Ristomatti Hakola ja kumppanit saavat mitat täyttävää seuraa viestijoukkueeseen. Sprinttipuolelle Hakolan seurana oli jo näissä kisoissa Joni Mäki.

Naisten puolella näkymät ovat melkoisesti paremmat, sillä nuorista oli jo nyt mukana kolmikko Eveliina Piippo, Anita Korva sekä sprinttiin keskittyvä Katri Lylynperä. Takana ovat tulossa vielä Susanna Saapunki sekä sprintteri Andrea Julin. Tuohon nuorisokaartiin voidaan laskea myös Johanna Matintalo, joka on ollut jo Seefeldiä mukana Lahden MM-kisossa sekä Pyeungchangin talviolympialaisissa.

44 mäkihyppäjää

Mäkihypyn tilanne näyttää puolestaan erittäin huonolta, sillä Helsingin Sanomien tekemän tutkimuksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä vain 44 mäkihyppääjää, ja maamme sijoitus lajin maailmanrankingissä on tällä hetkellä vasta kymmenes. Juuri päättyneiden MM-kisojen paras suomalaissijoitus oli 18., johon ylsi normaalimäen kisassa Jarkko Määttä. Tuo kisa oli jopa mitalistien mukaan täysi farssi, sillä se meni sankassa lumipyryssä “mäkilotoksi.” Nuoria pitäisi saada tämänkin lajin pariin, mutta miten heitä saadaan, kun tilanne on tämä. Juniorit tarvitsisivat maailmalla pärjääviä esikuvia.

Yhdistetyn puolella tilanne on hyvä hiihdon osalta, mutta jokaisen miehen, Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Leevi Mutru sekä Arttu Mäkiaho, on tehtävä paljon töitä mäkiepuolella. Nyt jokainen jää aivan liian paljon mäen jälkeen, jotta mitaleille olisi mahdollisuuksia. Ylen asiantuntija totesikin Seefeldin joukkuekilpailun jälkeen, että suomalaiset saattavat hypätä muutaman hypyn harjoituskaudella.

Mauno Koivistoa lainaten:

– Jotain tarttis tehdä.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi