Pitsiturnaus 2020: Sportin Maailma seuraa ottelu ottelulta

Yleisö suuntaamassa kohti Kivikylän Areenaa.

Aamun Länsi-Suomen pääkirjoitusta lainaten “Poikkeustilanteen Pitsiturnaus testaa uuden normaalin. Turnaukseen osallistuivat Lukon lisäksi Ässät, TPS, HIFK, Tappara ja Sport.

Ensimmäisessä ottelussa kohtasivat Tappara ja HIFK. Ottelun voitti HIFK maalein 2-1 (1-1). HIFK:n maaleista vastasivat Anton Lundell ja Miro Karjalainen. Tapparan ainokaisen teki Jere Rouhiainen. Rangaistuslaukauskilpailun vei niin ikään HIFK, kun ainoa onnistuja oli Karjalainen.

Seuraavana oli vuorossa Satakunnan derby tai toisin sanottuna elokuun klasikko Lukko – Ässät. Peter Tiivola vei Ässät johtoon avauserässä, kun ensin Lukko-puolustaja Luka Nyman hukkasi kiekon jalkoihinsa.

Lukko tuli tasoihin nelisen minuuttia ennen loppua, kun Vili Laitinen väänsi maalin kulmalta todellisen räkämaalin. Ottelu myös päättyi numeroihin 1-1. Lukko vei rankkarit, sillä taaskaan Robin Pressin kikkavarasto ei pettänyt.

TPS::n ja Tapparan välisessä kohtaamisessa pääosaan nousivat maalivahdit, sillä sekä Dominik Hrachovina että Andrei Karejev tekivät tukun huippupelastuksia. Hrachovina ohitettiin sitten viitisen minuuttia ennen loppua, kun Lauri Pajuniemi osui ylivoimalla. Turkulaiset tuplasivat johtonsa pari minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa osumasta vastasi Kalle Väisänen.

TPS kaunisteli numeroita vielä hetki myöhemmin, kun Markus Nurmi törkkäsi kiekon lähes maaliviivalta tyhjiin. Juuso Pärssinen laukoi kiekon ensin poikkiputkeen. Tappara pelasi tuossa vaiheessa ilman maalivahtia. Jarkko Malinen oli ainoa, joka onnistui rankkareissa. Ratkaisu taisi syntyä vasta seitsemännessä parissa. Tapparan urakka jatkuu vielä klo 16.15, jolloin ratkaistaan sijat viisi ja kuusi.

Ässät ja Sport tahkosivat ensimmäisen viisitoistaminuuttisen ilman maaleja. Ne vaarallisemmat paikat siunaantuivat vaasalaisille, mutta kahdesti Severi Soukka Ässä-maalilla venytti räpylänsä kiekon tielle.

Sport siirtyi johtoon vain 25 sekuntia ennen loppusummeria. Soukan onnistui tuolloin ohittamaan Niclas Lucenius. Sport vei myös rangaistuslaukauskilpailun, kun Valtteri Viljanen onnistui ohittamaan Soukan heti ensimmäisessä parissa.

Turun ja Helsingin taisto

TPS aloitti maalinteon, kun vajaa kymppi oli pelattu. Markus Nurmi sai kiekon maalille ja siitä mies painoi sen tarkasti Niilo Halosen selän taakse. Erässä Andrei Karejev torjui viidesti ja Niilo Halonen nappasi kaksi koppia.

Toista erää oli pelattu minuutti, kun Joel Janatuinen onnistui tuplaamaan turkulaisten johdon. Ottelu myös päättyi 2-0. Karejev torjui peräti 12 kertaa, kun taas Halonen selvisi seitsemällä. Janatuinen ratkaisi rankkarit heti ensimmäisessä parissa.

Lukon ja Sportin välinen ottelun oli ajoittain kovaotteinen, sillä mm. Kristian Pospisilille tuomittiin laitataklauksesta kaksiminuuttinen sekä lisäksi kymmenen minuutin käytösrangaistus. Toisessakaan erässä ei nähty maaleja ja niinpä pisteet meni jakoon. Daniel Audette ratkaisi rankkarit raumalaisille.

Homma jatkuu siten, että jumbofinaalissa kohtaavat Tappara ja Ässät. Väleräparit ovat puolestaan Sport – HIFK ja TPS – Lukko.

Jumbofinaalissa Tappara peittosi Ässät maalein 2-1. Tapparan maaleista vastasivat Toni Utunen ja Kasper Simontaival. Ässien ainokaisesta vastasi puolestaan Leevi Viitala. Tuloksen myötä Tappara sijoittui Pitsiturnauksessa viidenneksi ja Ässät luonnollisesti kuudenneksi.

Sportin ja HIFK:n välinen välieräottelu alkoi vauhdikkaasti, sillä Anton Lundellille tuomittiin kahdenminuutin rangaistus vain 19 sekunnin pelin jälkeen. Jäähy ehti vanheta vain 13 sekuntia, kun Patrik Karlkvist sivalsi b-pisteen alakaarelta kiekon verkkoon. HIFK ei onnistunut tasoittamaan ensimmäisessä erässä, vaikka pääsi pelaamaan kertaalleen 52 sekuntia viidellä kolmella vastaan.

Toisen herän loppuhetkillä HIFK pääsi jälleen pelaamaan viidellä kolmea vastaan ja tällä kertaa aikaa oli lähes täydet kaksi minuuttia. Tulos oli jälleen sama kuin ensimmäisessä erässä eli Rasmus Reijola ja Sport-puolustus kestivät. Sitten vain 15 sekuntia ennen loppua Lari Heikkinen naulasi peli sijoittamalla kiekon tyhjään helsinkiläismaaliin. Näin Sport selvitti tiensä Pitsiturnauksen finaaliin.

Toista välierää oli pelattu vajaa minuutti, kun toisen polven liigakiekkoilija Julius Mattila jo sivalsi kiekon takayläkulmaan. Juliuksen isä Hannu Mattila teki pitkän liigauran Ilveksen paidassa. TPS tuli tasoihin viitisen minuuttia myöhemmin Mikael Pyyhtiän osumalla. Kolmisen minuuttia tuosta Jonne Tammela vei Lukon uudelleen johtoon. Reilu minuutti edellisestä ja Kristian Pospisil vei Lukon jo kahden maalin karkumatkalle. Erän loppuun Lukko sai vielä rangaistuksen väärästä vaihdosta.

Sebastian Repo vei Lukon jo 4-1 -johtoon, kun toista erää oli pelattu kolme ja puoli minuuttia. Pari ja puoli minuuttia ennen loppua Vili Saarijärvi kaunisteli vielä numeroita, 5-1. Näin finaalissa kohtaavat Lukko ja Sport.

Pekka Virran ja Risto Dufvan joukkueet finaalissa

Ensimmäinen erä oli todella vauhdikas, mutta vauhtia oli ajoittain liikaakin. Maalivahdit Oskari Setänen ja Niko Hovinen pitivät siitä huolen, että maaleja ei nähty. Molemmat joukkueet pääsivät kertaalleen ylivoimalle.

Sport avasi maalitilin, kun toista erää oli pelattu pari minuuttia. Maalista vastasi Santeri Haarala. Daniel Audette toi Lukon tasoihin, kun erää oli pelattu noin seitsemän minuuttia. Otteluun ei saatu ratkaisua varsinaisella peliajalla, joten voittaja pitää ratkaista voittomaalikilpailulla.

Voittomaalikilpailu ratkesi seitsemännessä parissa, kun Audette onnistui ja Eemil Erholtz ei. Näin siis Knypyläpysti jäi Raumalle.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola
Kuvat: Jouni Mikola