Salibandyn MM-kisat käynnistyvät perjantaina Helsingin Jäähallissa. Suomi kohtaa avausottelussaan Tanskan. Valmistautuminen kisoihin on tapahtunut tutulla kaavalla, sillä joukkue oli juuri ennen kisojen alkua lämpöleirillä Espanjan lämmössä.
– Lämpöleirit ovat kuuluneet ohjelmaan siitä asti, kun 2008 siirtyi joululle kisat. Saimme puoli vuotta extraa ja silloin alkoi myös tällainen kesäharjoittelukulttuuri, salibandymaajoukkueen päävalmentaja Petteri Nykky kertoo.
Salibandyn MM-kisat pelattiin vuoteen 2006 saakka keväisin, aivan kuten jääkiekon miesten MM-kisatkin. Tämä toi siihen aikaan tietysti omat haasteensa kisoihin valmistautumiseen.
– Aikaisemmin piti valmistautua kisoihin kauden aikana. Se oli todella haastavaa ja sitten tiukat leiritykset siihen lyhyellä jänteellä toukokuun tapahtumaan, Nykky muistelee.
Kisojen siirtyminen joulukuulle on helpottanut valmistautumista, joka on tuonut myös osana jo perinteeksi muodostuneen lämpöleirityksen ja monia muita asioita, joihin Nykky on erityisen tyytyväinen.
– Kun siirryttiin tähän järjestelmään, se antoi meille kesän aikaa harjoitella. Tulevaisuuden suhteen olisi toiveissa, että siellä ei tarvitsisi fyysisiä testejä tehdä, vaan ukot ovat kaikki niin kovassa kunnossa ja seurajoukkueet hoitavat testaamisen ja raportoisivat, missä kunnossa ukot ovat, Nykky pohtii.
Kesäharjoittelussa Nykky toivoisi, että maajoukkue voisi keskittyä itse lajinomaisiin harjoitteluihin ja joukkuehengen rakentamiseen. Isona osana tuota palapeliä on toiminut myös lämpöleiri, joka on ollut nimenomaan joukkueeksi hitsautumisen aikaa.
– Lämpöleirin isoon kuvaan sisältyy se yhteishengen, yhteisen tekemisen, ja kokemuksen löytäminen. Myös se, että tutustutaan toisiimme. Olen vaatinut, että jokainen pelaaja keskustelee jokaisen joukkueen jäsenen kanssa kahden, Nykky toteaa.
Nykky toivoo parempaa yhteistyötä seurajoukkueiden kanssa
Joukkueurheilussa ikuisuuskysymys on se, kuinka seurajoukkueiden ja maajoukkuevalmennuksen välinen kommunikaatio toimii. Näissä yhteyksissä on useimmiten toivomisen varaa, eikä salibandy tee tästä poikkeusta.
– Kyllä mä sanon, että se voisi olla parempaa edelleen. Se on kehittymässä koko ajan. Useimmat seurat tekevät näitä testejä jo itse ja me pyritään auttamaan niitä, että se olisi kaksisuuntainen liikenne, Nykky toivoo.
Osan joukkueiden kanssa yhteistyö toimii, mutta osan kanssa taas on hiljaisempaa. Nykky itse soimaa myös itseään siitä, millainen tilanne yhteistyön osalta tällä hetkellä on.
– Pitäisi itsekin olla aktiivisempi seurajoukkueiden valmentajien suuntaan. Näistä joukkueista, joista tulee, meillä on todella hyvät yhteydet. Ollaan todella paljon kontaktissa. Vielä enemmän saisi kysymyksiä tuossa kauden aikana tulla ja sparrauspyyntöjä tai muita, Nykky pyytää.
Nykky toivoo yhteydenpitoa olevan enemmän ja hän on valmis auttamaan valmentajia, mutta se vaatii yhteydenottoa seuran suunnalta.
– En osaa mennä sinne törmäämään ja tyrkyttämään jotain.
– Jokaisella liigavalmentajalla, itsekin siinä roolissa ollut. En olisi sillä tavalla kaivannut itsekään. Toivon, että teen seurajoukkueessa niin hyvää työtä, että pelaajani kiinnostavat maajoukkuevalmennusta.
Maajoukkueen joukkuelistausta katsomalla näkee selkeästi, missä seuroissa tällä hetkellä tehdään parasta työtä maajoukkuetta silmällä pitäen. Niistä ehdottomasti suurin on kestomenestyjäksi noussut Tampereen Classic, joka on myös Nykylle hyvin tuttu paikka.
Aiemmin Viikingit, josta vuonna 2016 tuli EräViikingit yhdistyessään Tapanilan Erän kanssa, oli paikka, jota voitiin sanoa hyvänä ponnahduslautana maajoukkueeseen. Tällä hetkellä EräViikingeistä ei ole mukana kisajoukkueessa yhtäkään pelaajaa, ellei varapelaajaksi jäänyt Jani Kukkola nouse loukkaantuneen Krister Savosen tilalle.
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Mika Hilska, Salibandyliitto
Views: 126
Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?