Tänakilla mahdollisuus nousta suurten joukkoon

Jyväskylän sorateillä ajellaan taas loppuviikosta, kun aikamme rallipolkujen gladiaattorit syöksyvät Keski-Suomen metsiin. Perinteinen, jo vuodesta 1951 ajettu ralli on ollut yleisesti ottaen suomalaisten heiniä.

Rallin kuudelle ensimmäiselle voittajalle soitettiin Maamme- laulu, kun taas seitsemäs joutui tyytymään Ruotsin kansallislauluun Pohjolanmaahan, ruotsiksi Du gamla, du fria. Timo Mäkisen kartanlukija Henry Liddon sai taas puolestaan olla ensimmäinen rallin voittaja, joka ei ollut kotoisin Pohjoismaista.

Ensimmäinen ei skandinaavinen kuljettaja, joka onnistui Jyväskylän MM-rallin valloittamaan, oli Carlos Sainz vuonna 1990. Sainz kaasutteli yhdessä kartanlukijansa Luis Moyan kanssa Jyväskylän voittoon Toyota Celicallaan.

Jyväskylän MM-rallin on pystynyt vuosien saatossa voittamaan kuusi eri kansallisuutta, joista eniten voittoja on suomalaisilla. Toiseksi eniten voittoja ovat onnistuneet Keski-Suomessa napsitaan niukalla yhden voiton erolla ranskalaiset kolmanneksi eniten voittoja vieneisiin ruotsalaisiin.

Viroon voitto on mennyt kaksi kertaa, ensimmäinen 2003 Markko Märtinille ja viime vuonna Ott Tänakille. Tänak on vahvoilla myös tänä vuonna, kun hän Toyotansa kanssa lähtee kilpailuun. Viron suosituin urheilija yhdessä kartanlukijansa Martin Järveojan kanssa on ollut erittäin vahva paketti tämän kauden ajan ja ansaitusti johtavat MM-sarjaa.

Jos yhden voiton ottaneita ulkomaalaisia kuljettajia on todella vähän, niin kaksi voittoa ottaneita on vielä vähemmän. Heitä on ainoastaan yksi, sillä ranskalainen yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb on onnistunut voittamaan Jyväskylässä kolmesti. Nouseeko Tänak siis suurten joukkoon, jää nähtäväksi.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Views: 99

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi