Sveitsiläiskaksikolla menossa toiset MM-kisat – “Unelmien täyttymys viheltää Suomen ja Ruotsin välinen ottelu”

Helsingin Jäähallin Main Street on hiljainen, yksinäisessä pöydässä istuu kaksi siistiin pukumaiseen asuun sonnustautunutta naista. Tovi sitten on päättynyt salibandyn MM-kisojen ottelu Puolan ja Kanadan välillä.

Kaksikko, joka pöydässä istuu nyt pukuihin sonnustautuneena, on ollut hetki sitten kentällä viheltämässä tuota päättynyttä kamppailua. Sveitsiläinen erotuomarikaksikko Sandra Zurbuchen ja Corina Wehinger ovat nyt toista kertaa erotuomareina miesten MM-kisoissa. Ensimmäinen esiintyminen nähtiin Prahassa 2018, mutta siihen mennään myöhemmin.

– Tämä on kunnia saada olla täällä, kaksikko toteaa yhteen ääneen.

Sandra Zurbuchen aloitti tuomariuransa vuonna 2006. (Kuva: Juha Leskinen / IFF)

Naistuomareiden esiintyminen miesten MM-kisoissa ei ole kovin tavallista, oikeastaan Zurbuchen ja Wehinger ovat miltei ainoita sillä saralla. Ennen kuin voimme mennä nykyhetkeen, on selvitettävä, mistä kaikki sai oikein alkunsa?

– Pelasimme aikaisemmin ja seuran säännöissä oli, kun täyttää 18 vuotta, täytyy tehdä jotain seuran eteen, aloittaa tuomarina tai ottaa valmennettavaksi yksi juniorijoukkue. Itse päätin ryhtyä erotuomariksi, Zurbuchen kertoo.

Zurbuchen vihelsi ensin muutaman vuoden toisen parin kanssa, kunnes sitten Corina Wehinger saapui samaan joukkueeseen ja he päätyivät viheltämään otteluita yhdessä.

– Se oli oikeastaan hyvä alkaa tuomaroimaan, koska olimme molemmat opiskelijoita ja tuomaroinnista pystyi tienaamaan hieman myös rahaa. Kaikki, mitä extraa sai, oli tervetullutta. Se oli myös hyvä harrastus pelaamisen ohella ja kun Sandran kanssa saimme kulkea ympäri Sveitsiä, oli se hauska harrastus, Wehinger toteaa.

Zurbuchen valitsi tuomaroinnin valmentamisen sijaan (kuva: Esa Jokinen / IFF)

Nousu Sveitsin liigaan

Koska kaksikko pelasi naisten liigassa, karsi se pois mahdollisuuden viheltää naisten sarjoissa. He vihelsivät sitten junioreiden sarjoja ja lopulta päätyivät sitten tuomaroimaan Sveitsin korkeimmalle miesten sarjatasolle. Ensimmäinen ottelu Sveitsissä miesten korkeimmalla sarjatasolla tapahtui lokakuussa 2013.

– Muistan, että olin todella hermostunut, kun oli täysin uusi tilanne meille kaikille. Meillä oli kuitenkin hyvä tilanne, koska tunsimme jo useimmat pelaajat, jotka olivat pelanneet junioriliigoissa. He tunsivat jo meidät, mutta media ja yleisö eivät vielä meitä tienneet. Aluksi muutama ottelu oli hieman outoa, mutta sen jälkeen kaikki olivat hyvin, Wehinger muistelee uran alkuvaiheita miesten pääsarjatasolla.

Kun pääsarjataso oli saavutettu, oli sen jälkeen edessä sitten seuraava askelma, siirtyä kansainvälisiin otteluihin. Kumpikin sanoo, että he eivät ole koskaan miettineet seuraavaa askelta eikä kansainvälisistä peleistä ollut koskaan puhuttu.

Corina Wehinger tyytyväinen ratkaisuunsa lähteä tuomaroimaan (Kuva: IFF)

– Aikomuksenamme oli ainoastaan pitää hauskaa ja todella todistaa jokaiselle pystyvämme tähän. Yksi askel johti sitten toiseen ja sitten keskustelimme Sveitsin salibandyliiton kanssa. Meiltä kysyttiin, että miksi emme menisi naisten MM-kisoihin.

– Koska emme olleet koskaan viheltäneet naisten kisoja, ajattelimme jos se on sallittua, ilman muuta teemme sen. Se on aina kunnia tulla valituksi MM-kisoihin, Wehinger valaisee.

Tutustuminen MM-kisojen tunnelmaan

Kaksikon ensimmäinen kosketus MM-kisamaailmaan erotuomareina tapahtui Tampereen MM-kisoissa vuonna 2015. Pelaajana Zurbuchen oli jo päässyt maistamaan kansainvälisiä otteluita maajoukkueen maalivahtina, toki hän on esiintynyt vain yhdessä maaottelussa. Tampereella aina miesten sarjoissa viheltänyt kaksikko otti tuntumaa naisten peleihin.

– Kun pelasimme naisten korkeimmalla sarjatasolla, emme voineet koskaan viheltää naisten pelejä. Kun lopetimme, kaikki meni nopeasti. Nousimme ensin B-sarjaan ja sieltä A-sarjan, ja sitten naisten puolella vihelsimme kansainvälisiä otteluita, Zurbuchen valottaa.

Ensimmäiset naisten MM-kisat Tampereella. (Kuva: IFF)

Miesten MM-kisoissa Sandra Zubuchen ja Corina Wehinger nähtiin ensimmäisen kerran Prahassa syksyllä 2018. Se oli ensimmäinen kerta, kun missään lajissa naistuomarit ovat nousseet lajin isoimpiin karkeloihin.

– Se oli suuri kunnia, kun IFF valitsi meidät kisoihin. Se oli todella erityinen, koska vihelsimme ensin naisten puolella ja sitten saimme nimityksen miesten puolelle 2017. Ensin olimme alle 19-vuotiaiden kisoissa 2017. Emme osanneet odottaa nimitystä Prahan MM-kisoihin.

– Kun nimitys sitten tuli, oli se suuri kunnia ja olimme innoissamme siitä. Saavuttuamme Prahaan, huomasimme heti sen olevan iso juttu, kun on naistuomarit miesten peleissä. Meillä oli paljon haastatteluita ja moni tuli katsomaan meitä, kuinka selviämme peleistä, Zurbuchen muistelee.

Huomion keskipisteenä

Zurbuchen kertoi tilanteen tuoneen myös pientä painetta heille, kun kaikki huomio kohdistui heihin. Tunne oli helpottava, kun kaikki meni lopulta hyvin ja he selvisivät ensimmäisen turnauksen haasteesta.

– Olimme henkilökohtaisesti todella iloisia siitä, että saimme tuon tilaisuuden. Se ei ollut pelkästään meille, vaan koko urheilevalle maailmalle, että nainenkin voi viheltää miesten urheilua. Olimme lähettiläitä siinä, että kaikki on mahdollista, Wehinger iloitsee.

Prahassa avausotteluna Australia-Viro (Kuva: IFF)

Ensimmäinen ottelu, jossa kaksikko vuoden 2018 MM-kisoissa vihelsi, oli Australia ja Viron välinen kamppailu.

– Me tiesimme ottelusta etukäteen jo Viron kapteenin Roman Passin, joka pelaa vieläkin Sveitsissä. Se rauhoitti hieman, kun pystyimme puhumaan hänelle ja hän tunsi meidät. Saimme hyvin tukea meidän erotuomaripäälliköltämme Sveitsistä. Hän seurasi meitä koko kisojen ajan ja saimme häneltä hyvin myös vinkkejä. Koko ajan meillä oli tuki myös IFF:ltä ja kaikki tukivat meitä hyvin, Zurbuchen muistelee.

– Me olimme hyvin luottavaisia. Meillä oli hyvä tuki koko IFF:ltä. Koko IFF hoiti asiat erittäin hyvin ja pystyimme keskittyä peleihin. Paineet eivät tulleet sisältä, vaan enemmänkin katsojien suunnalta, koska olivat ensimmäiset MM-kisat. Mutta paineita ei tullut sisältä. Kaikki joukkueet ja tuomarikollegat eivät luoneet yhtään paineita, vaan antoivat hyvin tukea, Wehinger kiittelee.

Wehringen puhuttelee Suomi-Ruotsi-pelissä Suomen Lauri Stenfrosia. (Kuva: Juha Leskinen / IFF)

Sveitsiläiskaksikko onnistui Prahassa sen verran hyvin, että jatkoa MM-kisojen osalta seurasi Helsingissä pidettyihin MM-kisoihin, jotka pelattiin joulukuussa 2021. Toinen kerta kisoissa on ollut kaksikolle erilaisempi ja helpompi kuin ensimmäinen kerta.

– Enää ei ole uutta, että on naistuomari viheltämässä. Olemme voineet keskittyä nyt paremmin joukkueisiin ja peleihin. Se luku on suljettu, että nainen on viheltämässä miesten pelejä. Siksi voimme nyt keskittyä enemmän siihen, mitä olemme oikeasti tekemässä täällä, Wehinger pohtii.

Unelmien täyttymys

 Eroa edelliseen on myös siinä, että kaksikko pääsi viheltämään alkusarjassa Suomen ja Ruotsin välisen ottelun, jotka ovat maailman kaksi kovinta joukkuetta salibandyssa. He ovat jo EFT:llä päässeet viheltämään näiden kahden joukkueen välisen kohtaamisen, mutta MM-tasolla se oli uusi asia.

– Se oli todella hyvä ottelu. Olemme viheltäneet aikaisemmin kolme kertaa heidän kohtaamisensa, joten tiesimme vähän millaisia nämä ovat. Mutta olihan se todellakin aivan erilainen peli MM-kisoissa, vaikka olikin lohkovaiheen ottelu. Se oli todella nopea ja tekninen, olin vaikuttunut, kuinka he pelasivat, Zurbuchen miettii.

– Se on todellakin unelmien täyttymys päästä tuomitsemaan Suomen ja Ruotsin välistä ottelua. Se on uskomattoman hienoa. Monet tuomarit eivät koskaan saa sitä mahdollisuutta. Olemme ylpeitä, että saimme tämän mahdollisuuden, Wehinger jatkaa.

Wehinger myöntää Suomen ja Ruotsin pelin olleen unelmien täyttymys. (Kuva: Esa Jokinen / IFF)

Nyt kaksikko on päässyt kokemaan runkosarjassa Suomen ja Ruotsin välisen kamppailun. Tuleeko seuraavaksi sitten komennus viheltämään MM-finaalia. Naiset eivät suoraan tuota tavoitetta paljasta, mutta puheista kumpuava kunnianhimo ja halu olla paras eittämättä luo kuvan siitä, että se olisi seuraava askel.

Ainakin se on varmaa, että he eivät ole päässeet miesten kisoihin viheltämään vain sen vuoksi, että saataisiin naisille näyttöpaikka, vaan he ovat todellakin tiensä kisoihin raivanneet ja siellä paikkansa ansainneet. Seuraava peli kaksikolle on vielä täysin arvoitus, sillä seuraavan päivän pelit jaetaan vasta iltaisin. Nähtäväksi jää, nähdäänkö Sandra Zurbuchen ja Corina Wehinger lauantaina finaalia viheltämässä. Varmaa on ainakin se, että heistä tullaan kuulemaan vielä tulevaisuudessakin.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén, Juha Leskinen, Esa Jokinen ja IFF

Views: 522

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi