Suomalainen yleisurheilu karahti Berliinissä karille – toivoa kuitenkin vielä on

Suomalainen ykeisurheilu karahti karille sunnuntaina Berliinissä päättyneissä lajin EM-kisoissa. Nyt pitääkin todeta entisen presidenttimme Mauno Koiviston sanoin, että jotain tarttis tehdä.

Suomi ei siis saavuttanut Berliinin kisoissa yhtään mitalia ja vastaanlaista tilannetta pitää hakea 52 vuoden takaa. Tuolloin Budapestin kisoissa oli hieman eri tilanne kuin nyt, sillä Unkarissa Suomen joukkeessa oli vain 19 urheilijaa, kun Berliinissä vastaava luku oli 43. Budapestissä Suomi sai kahdeksan pistesijaa, joista parhaana keihäänheittäjä Pauli Nevalan neljässija. Tänä vuonna suomalaisia sijoittui kahdeksan joukkoon ainoastaan kolme ja he olivat keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, estejuoksija Topi Raitanen sekä miesten pikaviestijoukkue, joka olikin joukkueemme valopilkku juostessaan kahdesti uuden Suomen ennätyksen. Finaalissa joukkue alitti myös 39 sekunnin rajan.

Epäonnen soturi numero yksi joukkueessa oli Nooralotta Neziri, joka tippui naisten 100 metrin aitojen finaalista tuhannesosilla. Keihäänheittäjä Jenni Kangas heitti puolestaan karsinnassa kauden parhaansa, mutta loukkasi myös sen verran jalkaansa, että finaalissa ei saanut parastaan irti ja jäi viimeiseksi.

Jotain siis tarttis tehdä, mutta mitä

Vuoden 1966 pohjakosketuksen jälkeen Suomen yleisurheilussa käännettiin uusi lehti, kun päävalmentajaksi palkattiin uusiseelantilainen Arthur Lydiard. Tuosta alkoikin sitten uusi nousu huipentuen 70-luvun olympiamenestykseen.

Mistä SUL löytäisi nyt jonkun uuden Arthur Lydiardin, joka laittaisi hommat täällä uusiin uomiin. Samalla voitaisiin unohtaa ne huippu-urheilun muutostyöryhmän (HUMU) vuoden 2012 puheet ja teot. HUMUn linjasi tuolloin, että Suomi on vuoteen 2020 mennessä Pohjoismaiden paras maa yleisurheissa. Tällä hetkellä tuolle nauravat kaikki, sillä Ruotsi on jo kaukana ja myös Norjakin painaa täysin omaa vauhtia omissa sfääreissään. Virokin hengittää jo ainakin Suomen niskaan.

Toiveet nuoriin

Suomen mahtilaji keihäänheitto ui tällä hetkellä melko synkissä vesissä, mutta muutama nuori on sentään tulossa. Berliinissä kävikin jo raaseporilainen Oliver Helander. 21-vuotiaan Raseborg IF:ää edustavan EM-matka meni kuitenkin vielä kokemuksen hakureissuksi, mutta nuorella miehellä on varmasti potentiaalia mahtitekoihin, sillä onhan kaveri heittänyt jo yli 88 metriä.

Rauman Urheilijoiden 17-vuotias Julia Valtanen on yksi Suomen keihästoivoista. (kuva: Jouni Mikola)

Naisten puolella keihäänheiton tulevaisuus taitaa olla vahvasti länsirannikkolainen, sillä tällä hetkellä ikäluokkiensa parhaat heittäjät ovat 19-vuotias Uudenkaupungin Kenttäkarhuja edustava Elina Kinnunen sekä 17-vuotias Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen. Valtanen heitti jo viime kaudella naisten keihästä yli 53 metriä, mutta tämä kausi meni pilalle käsivamman takia, toivottavasti nuori nainen selättää vammat ja palaa kentille entistä ehompana.

Nuorten lisäksi tuleviasuuden menestystoivoja ovat ehdottomasti Neziri, Raitanen sekä kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Simo Lipsanen. Kannattaa laittaa myös korkeushyppääjä Ella Junnilan nimi visusti mieleen.

Toivoa siis Suomen yleisurheilussa on, kun vain hommat tehdään jatkossa oikein.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMIkola

Views: 239

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi