Rallin SM -sarjaa Riihimäellä

Yhdeksi valtakunnan polttavimmaksi puheenaiheeksi noussut Ralli SM -sarja jatkuu toukokuun kolmantena viikonloppuna suomalaisilla sorateillä, sillä edessä on sarjaan paluun muutaman vuoden tauon jälkeen tehnyt legendaarinen Riihimäki-ralli. Sarjan talvikaudelta monelle jäi mieleen tiukat kärkikamppailut, Kalle Rovanperän sensaatiomainen voitto Mikkelissä sekä ennen kaikkea uusien R5-luokan ralliautojen rantautuminen sarjaan oikein rytinällä.

Rytinä jatkuu myös Riihimäellä, sillä osallistujia ilmoittautui määräaikaan mennessä upeat 120 autokuntaa. Neljässä SM-luokassa tullaan näkemään varmasti hieno kauden aloitus ja upeita rallisuorituksia.

Kuva: Hannu Rainamo

SM1-luokassa kuljettajia sorateiden herruudesta taistelemaan lähtee 22 kuljettajaa, joista yhdeksän on mukana R5-ralliautolla. Ensimmäistä kauttaan SM1-luokassa ajava Teemu Asunmaa otti sensaatiomaisesti kaikista talvikauden kilpailuista täydet pisteet. Voitot tulivat Rovaniemeltä ja Tahkolta, kun taas rallin kakkossija Mikkelistä, mutta voittaja Rovanperä ei ajanut pisteistä, joten isoin potti kilahti sieltäkin Asunmaan tilille.

Asunmaa ei tule missään nimessä pääsemään helpolla sillä pisteissä toisena oleva, hallitseva luokan suomenmestari Juha Salo lähtee vuoren varmasti hyökkäämään ja saalistamaan kauden ensimmäistä voittoa. Niin ikään Jarkko Nikara pistänee kärjen erittäin ahtaalle ja mielenkiintoista on nähdä, kuinka yhteistyö japanilaiskartturi Sayaka Adachin kanssa on kehittynyt. Mainittakoon tästä luokasta myös kauden ensimmäisen SM-rallinsa ajana, viime vuoden Tulevaisuuden Tähti -palkinnon voittanut Juuso Nordgren, Fordista Skoda Fabia R5 -autoon siirtynyt Jukka Kasi sekä vielä Jesse Turunen, joka ajaa nyt toisen kilpailunsa Hyundain i20 R5 –ralliautolla.

Kuva: Hannuphoto/Hannu Rainamo

SM2-luokassa talvikausi oli nuoren rallitaiturin Eerik Pietarisen juhlaa. Suvereenit voitot jokaisesta kolmesta talvirallista johdattivat Pietarisen yli 40 pisteen johtoon luokassa, joten varsin mukavista asetelmista nuori mies pääsee starttaamaan soralle. Ville Hautamäki kärkkyy pisteissä toisena ja Janne Eronen kolmantena. Tämän kolmikon lisäksi ainakin Kristian Kiviniemeltä odotetaan nyt näyttöä ailahtelevan alkukauden jälkeen ja myös Tommi Järvinen lienee hyvässä iskussa.

SM3-luokassa talvikauden komeetta Emil Lindholmilta jää Riihimäen osakilpailu väliin, joten pistejohtaja ja yksi ennakkosuosikki on poissa pelistä. SM-pisteissä etenkin viiden sakkiin pääsemiseen ja siellä säilymiseen luulisi olevan herroilla Miika Hokkanen, Henrik Pietarinen, Miki Lindblom ja Jussi Lindberg olevan kova hinku. Muun muassa tämä kaarti nimittäin taistelee Lindholmin kanssa pääsystä Tulevaisuuden Tähti -kilpailun valintakokeisiin ja tavoittelemaan pääpalkintoa eli täydellistä ajopakettia heinäkuun lopussa ajettavaan Neste Ralliin. Riihimäki-ralli on toiseksi viimeinen ralli, joka huomioidaan kilpailuun. Ei sovi kuitenkaan unohtaa myöskään toisena pisteissä olevaa Anssi Rytköstä ja paluun sarjaan tekevää Samuli Vuorisaloa.

SM4-luokassa Erno Kinnunen on melko monen yllätykseksi luokan pistejohdossa ja mielenkiintoista on nähdä, kuinka lento jatkuu nyt sorapinnalla. Varmaa on kuitenkin se, että nälkä on kova perässä saalistavilla Esa Ruotsalaisella, Janne Seluskalla, Joni Toivasella ja Joonas Lindroosilla. Myös hyviä otteita talviralleissa väläytelleeltä Jori Nousiaiselta voidaan odottaa kärkituloksia.

Tiimien välisessä taistelussa Hannu’s Rally Team on kärjessä 108 pisteellä ja Hannu’s Senior Rally Team seuraa toisena 73 pisteellä. Viiden kärkeen mahtuvat myös Printsport 3 (56), DYNAMO (54) ja Printsport 1 (53).

Teksti: Rallin SM -Sarjan viestintä

Kansikuva: Taneli Niinimäki

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi