Opiskelijoiden Liikuntaliitto peräänkuuluttaa tasa-arvoa jääkiekkoon

Opiskelijoiden Liikuntaliitto vaatii jääkiekkoon tasa-arvoa. (kuva: Leijonat.fi)

Opiskelijoiden Liikuntaliitto on lähettänyt avoimen kirjeen Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelalle. Kirjeessä, jonka ovat allekirjoittaneet liiton puheenjohtaja Joonas Suikula ja varapuheenjohtaja Tiina Anttonen. He ilmaisevat huolensa tasa-arvon toteutumisesta suomalaisessa jääkiekossa.

Opiskelijoiden Liikuntaliiton huoli aiheesta nousi viime viikkoisten tapahtumien jälkeen, kun Yle uutisoi, että Naisten Liigan kolmas loppuottelu siirrettiin miesten A-junioreiden puolivälieräottelun tieltä. Kohun keskelle joutunut areena toimii Naisten Liigassa pelaavan Espoon Bluesin kotihallina.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto tähdentää, että miesten finaaliottelua ei varmasti olisi siirretty alemman tason pelin vuoksi. OLL toteaakin, että asiassa on kyse sukupuolten välisestä tasa-arvosta.

Suomen Jääkiekkoliitto on strategiassaan linjannut tavoitteekseen nais- ja tyttöjääkiekon voimakkaan kasvun. Naisten jääkiekolla on Suomessa potentiaalia. Allekirjoittaneiden mukaan on hienoa, että myös Jääkiekkoliitto tarttuu tähän tilaisuuteen.

– Mutta miten mielestänne naisten jääkiekko, sen pelaajamäärät, katsojat tai tukijat voivat kasvaa, jos naiset ovat aina ne, jotka joutuvat väistämään ja jäävät miesten varjoon, kirjeessä kysytään.

– Jos syynä on jääaika, herää kysymys, miksi ylipäätään naisten liigalla on vähemmän jääaikaa kuin miehillä? Eikö vähäisempi jääaika itsessään ole jo naisia eriarvoistavaa? Tasa-arvo ei synny vain sillä, että Jääkiekkoliiton strategiaan on kirjattu naisten ja tyttöjen jääkiekon kasvattaminen, tai väittämällä ettei Naisten Liigan finaaliottelun siirtäminen pois miesten puolivälieräottelun tieltä ole tasa-arvokysymys. Tasa-arvo vaatii tekoja, kirjeessä muistutetaan.

OLL toteaa myös, että naisten jääkiekon painoarvo on Jääkiekkoliiton hierarkiassa liian alhainen. Jääkiekkoliiton strategiaan on kirjattu panostus nais- ja tyttöjääkiekon merkityksen kasvattamiseen sekä tarve huolehtia siitä, että naispelaajille taataan riittävä jääaika.

OLL vaatiikin, että Suomen Jääkiekkoliitto tarkastelee uudelleen omia toimintatapojaan ja rikkoisi menneiden aikojen normeja kasvattamalla naisten kiekon arvoa liiton sisällä.

Lopuksi OLL toivoo Suomen Jääkiekkoliitolta rohkeutta sekä kunnianhimoisuutta naisjääkiekon nostamiseksi sille kuuluvalle paikalle.

– Jos Jääkiekkoliitto ei tunnusta naisia arvokkaiksi, ei koko Suomen kansakaan tunnusta, näillä sanoilla Opiskelijoiden Liikuntaliiton edustajat päättävät Suomen Jääkiekkoliitolle osoittamansa avoimen kirjeen.

 

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola
Lähde: OLL:n avoin kirje

Views: 238

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi