Olympialaiset ohi – mitä sitten?

Pyeongchangin talviolympialaiset päättyivät sunnutaina ja Suomen menestys oli aikalailla sellainen kuin se ollut vimeisissä talvikisoissa. Viimeinen viikonloppu pelasti Suomen osalta todella paljon.

Suomi siis saavutti kuusi mitalia, joista kultaa ja hopeaa tuli molempia yksi sekä pronssisia mitaleja sitten ne loput neljä. Suomen menestys oli vahvasti naisten käsissä, sillä kuudesta mitalista peräti viisi pujotettiin kauniimman sukupuolen urheilijamme kaulaan. Noista viidestä kolme nappasi Krista Pärmäkoski.

Miesten mainetta piti yllä vain 50 kilometrin olympiavoittaja Iivo Niskanen. Naisten suurempi menestys herättää kysymyksiä, että missä kohtaa miesten puolella on menty metsään ja onko missään?

Tuo kuusi mitalia on siis aika hyvä suoritus, kun vertailee aikaisempia kisoja, sillä vuodesta 1980 lähtien Suomi on saavuttanut vain kahdesti yli kymmenen mitalia. Nuo huiput osuivat Sarajevoon vuonna 1984 (13) ja Naganoon 1998 (12). Lähelle kymppiä päästiin 1980 Lake Placidissa ja 2006 Torinossa, sillä noista molemmista suomalaisurheilijat nappasivat yhdeksän mitalia.

Tanskan ja Uuden-Seelannin tielle

Mikä olisi sitten ratkaisu, jotta suomalaismenestys saataisiin paremmaksi? Olisiko se, että mentäisiin Tanskan ja Uuden-Seelannin tielle. Kumpikin noista maista kohdistaa tukensa todellisille huipuille ja varsinkin Tanskassa on tullut tulosta kesäkisoissa. Juutit tuo 5,5 miljoonan kansa nappasi Rion kesäkisoissa peräti 15 mitalia ja siihen on varmasti yhtenä syynä huippuyksikkö Team Denmark.

Team Denmarkiin kuuluu 1000 urheilijaa ja heidät on rankattu kahdelle eri tasolle. Siihen ykkösryhmään kuuluvat top-8 eli maailmanluokan urheilijat. Kakkostasolla ovat sitten ne lähellä maailmanluokkaa olevat.

Tuossako olisi se ratkaisu suomalaisurheilun uuteen nousuun.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi