Nykky julkaisi kisajoukkueen – Kailiala ja Kukkola jäivät rannalle

Salibandyn maailmassa elettiin tiistaina jännittäviä hetkiä, kun miesten hallitseva maailmanmestari Suomi esitteli joukkueensa tuleviin MM-kotikisoihin. Joukkueen nimeäminen on aina suuri prosessi ja joillekin päivä tuo iloisia uutisia, kun taas jotkut ovat pettyneitä.

– Se on vähän kaksipiippuinen juttu. Helppoa on se, kun lyö vaan nimet tuohon riviin. Vaikeata on se pohdinta, mitkä nimet siihen laitetaan. Kyllä se haastavaa on, enkä muistanut, kun kolme vuotta edellisen kerran joukkue nimettiin, kuinka vaativa tehtävä se on, maajoukkueen päävalmentaja Petteri Nykky toteaa.

Vaikeata joukkueen nimeäminen on ollut, etenkin kun muutoksia kolmen vuoden takaiseen joukkueeseen on tullut runsaasti. Moni nimekäs ja rutinoitunut pelaaja on lopettanut uransa, mutta sitten on myös pelaajia, jotka pudotettiin pois. Heihin lukeutuvat muun muassa EräViikinkien Jani Kukkola ja TPS:n Miko Kailiala.

– Kyllä ne ovat raskaita päätöksiä. Tiedän, että on kuljettu pitkä matka yhdessä. Tiedän, että ukot ovat tehneet valtavasti töitä. On kovia paikkoja, Nykky huokaisee.

Nykky ei ole ollut yhteydessä valintojen osalta Kailialaan eikä Kukkolaan, jonka vuoksi hän ei osaa sanoa, kuinka päätös on otettu vastaan. Yhteisesti he ovat sopineet EFT:n aikana, että heitä ei tarvitse soittaa läpi, jos valinta ei kohdistu heihin.

– Varmasti ottavat raskaasti tämän päätöksen. En ole ollut yhteydessä, mutta jo kesällä kysyttiin ja nyt tässä kohtaa, olettehan käytettävissä varapelaajina, mikäli alkuperäiseen joukkueeseen ei tule kutsua. Tiedän, että saattavat kirota siellä Nykkyä syvimpään helvettiin. Se sopii mulle, kyllä tämä on minulle yhtä raskasta, Nykky kertoo.

Classicin pelaajat enemmistössä

Joukkueen pelaajarunko koostuu hyvin pitkälle miesten F-Liigaa vuosikausia hallinneesta Classicista. Heitä on peräti 11 pelaajaa. Tamperelaisjoukkueen lisäksi kaksi pelaajaa tulee Happeesta, kaksi Sveitsin Wiler-Ersigenistä, kaksi TPS:stä sekä kolme Esport Oilersista.

– Classicin pelaajat ovat opetelleet sitä kansainvälistä puolustuspelaamista monta vuotta, varmaan se auttaa myös siihen. Kyllä tässä on etsitty sitä joukkuetta vaan, kehen me uskomme ja kuinka me näemme heidät, Nykky valaisee.

Joukkueessa on viisi ensikertalaista MM-tasolla, jotka tuovat joukkueeseen oman mausteensa. Sitten joukkueesta löytyy myös kokemusta, kuten Wileristä mukaan tuleva Tatu Väänänen, Sami Johansson ja etenkin neljän maailmanmestaruuden mies Juha Kivilehto.

– Aina on hienoa edustaa Suomea, mutta kyllä se on taas jotain vielä enemmän extraa, että pääsee kotikisoissa edustamaan Suomea, Kivilehto fiilistelee.

Kivilehto: “Monipuolinen mixaus”

Kivilehto on ehdottomasti joukkueen kokenein pelaaja, sillä hän on edustanut Suomea jo vuoden 2002 kotikisoista lähtien. Maaotteluita hänelle on kertynyt 159, joissa puolustaja on tehnyt 18 maalia ja antanut 52 syöttöä. Hän on taatusti pelaaja, jota muut kuuntelevat.

– En tiedä tarvitseeko heille alkaa mitään enempää opettamaan. Yrittää nauttia siitä tilanteesta, on kuitenkin ainutkertaista, että pääsee kotikisoja pelaamaan. Se on paikka, josta kannattaa nauttia ja tuoda se oma paras suoritus pöytään, Kivilehto neuvoo.

Konkaripuolustaja on nähnyt monet maajoukkueet uransa varrella, vaikka monien vuosien aikana runko on säilynyt hyvin kasassa pienin muutoksin. Näihin kisoihin joukkueeseen on tullut enemmän muutoksia kuin aiempina vuosina. Kivilehdon usko joukkueeseen on siitä huolimatta kova.

– Meillä on monipuolinen ryhmä. On erilaista osaamista. On maalintekovoimaa, on niitä kavereita ketkä osaavat puolustaa. On nuoruutta ja on kokemusta. Hyvä mixi on kasassa, Kivilehto analysoi.

Salibandyn miesten MM-kisat pelataan Helsingissä 3.-11. joulukuuta. Ottelupaikkoina ovat Helsingin Jäähalli ja Hartwall Arena. Alkusarjan ottelut pelataan Helsingin Jäähallissa ja välierävaiheessa pelit siirtyvät Arenan puolelle.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Mika Hilska / Salibandyliitto

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi