Leijonille historiallinen MM-kulta – Valtteri Filppula kolmen kullan klubiin

Mikael Granlund viimeisteli kaksi maalia Kanadan verkkoon.

Suomi voitti sunnuntai-iltana Nokia Areenalla MM-kultaa, kun Kanada kaatui jatkoerässä maalein 4-3 (0-0, 0-1, 3-2, 1-0). Mestaruuden myötä joukkueen kapteeni Valtteri Filppula pääsi kolmen kullan klubiin, olympiakulta, maailmanmestaruus ja Stanley cup, ensimmäisenä suomalaisena.

– On tämä aika älytön tapahtuma. Kanada pääsi vielä tasoihin, mutta onneksi kantti kesti. Ilta osoitti sen, että tämä on vahva joukkue. En halua vertailla eri mestarijoukkueita, sillä se on kuin listaisi omat lapsensa, paalutti päävalmentaja Jukka Jalonen CMorella.

Kanada aloitti ottelun vaudikkaasti ja Leijonilla oli ajoittain vaikeuksia pysyä vauhdissa. Erän vanhetessa Suomi alkoi saamaan juonesta kiinni ja Chris Driedger sai tehdä maalillaan töitä seitsemän torjunnan edestä. Jussi Olkinuora oli virkaveljeään hieman työllistetympi, sillä hän napsi yhdeksän koppia.

– Ne sai vyörytettyä enemmän meidän päätyyn, mutta me puolustimme hyvin. Nyt täytyy liikkua hyvin, niin kyllä niitä paikkoja alkaa tulla, totesi Atte Ohtamaa CMorella.

Suomen sataprosenttinen alivoima murtui

Toista erää oli pelattu neljä minuuttia, kun Suomen sataprosenttinen alivoimapeli murtui. Kanadan ylivoimamaalista vastasi Dylan Cozens, joka pääsi tulittamaan Matt Barzalin poikittaissyötöstä. Jatkossa kumpikin joukkue pääsi kertaalleen ylivoimalle, mutta maaleja ei enää nähty.

– Molemmilla oli omat paikkansa, nyt täytyy vain laukoa ja tehdä maskia, niin eiköhän se sinne mene, totesi Hannes Björninen CMorella.

Mikael Granlund otti Leijonat reppuselkään

Kolmannen erän ensimmäiseen neljään minuuttiin Kanadalle vihellettiin kolme kaksiminuuttista. Leijonat iski sitten ajassa 44.13, kun Mikael Granlund pamautti maalin kulmalta kiekon verkkoon. Kanada joutui vaihtamaan tasoitusmaalin jälkeen maalivahtia Driedgerin loukkaannuttua. Vaahteranlehtien maalille kovaan paikkaan luisteli Matt Tomkins. Granlund sivalsi uudelleen minuutti ja 49 sekuntia myöhemmin ja näin Leijonat oli hypännyt kuskin paikalle. Sitten kuusi minuuttia ennen loppua Juho Lammikko voittaa b-pistealoituksen ja Joel Armia nappaa kiekon laukoen sen toisen kerran Tomkinsin selän taakse. Kanada tuli pari minuuttia ennen loppua maalin päähän, Zach Whitecloud yllätti Olkinuoran. Viitisenkymmentä sekuntia edellistä ja Max Comtois toi Kanadan tasoihin.

– On tää aika spesiaalia MM-kulta ja huikea kotiyleisö. Ei tään parempaa voi ainakaan paljon olla. Saatiin onnistumisia ylivoimalla, joten täytyy olla onnellinen, totesi Granlund CMorella.

Jatkoerää oli pelattu seitsemisen minuuttia, kun ylivoimapelissä Granlund tarjoili poikittaissyötön ja Sakari Manninen sivalsi voittomaalin. Näin Suomi sai ensimmäisen MM-mitalin kotikisoissaan ja se oli heti kultainen. Näin Valtteri Filppula pääsi ensimmäisenä suomalaisena kolmen kullan klubiin. Jatkoerää oli pelattu seitsemisen minuuttia, kun ylivoimapelissä Granlund tarjoili poikittaissyötön ja Sakari Manninen sivalsi voittomaalin. Näin Suomi sai ensimmäisen MM-mitalin kotikisoissaan ja se oli heti kultainen. Näin Valtteri Filppula pääsi ensimmäisenä suomalaisena kolmen kullan klubiin.

Maalit:

24.00 0-1 Dylan Cozens (Matt Barzal, Damon Severson) yv
44.13 1-1 Mikael Granlund (Miro Heiskanen, Mikko Lehtonen) yv2
45.57 2-1 Granlund (Lehtonen, Teemu Hartikainen) yv
54.04 3-1 Joel Armia (Juho Lammikko)
57.48 3-2 Zach Whitecloud (Barzal, Josh Anderson)
58.36 3-3 Max Comtois (Barzal, Drake Batherson)
66.42 4-3 Sakari Manninen (Granlund, Heiskanen)

Torjunnat:

Jussi Olkinuora: 9+8+2+0 = 19
Chris Driedger: 7+7+1 = 15
Matt Tomkins (44.13): – + – +8+4 = 12

Jäähyt:

Suomi: 2×2 min
Kanada: 5×2 min

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola
Kuva: Pasi Mennander/Suomen Jääkiekkoliitto

Views: 64

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi