Latvalasta Toyotan tallipäällikkö – Toyotan puheenjohtaja: “Mieleen tuli heti Jari-Matin kasvot”

Toyotan WRC-tiimin uudeksi tallipäälliköksi nousee Toyotalla WRC-uransa kaudella 2019 päättänyt Jari-Matti Latvala. Vielä kuluneella kaudella Latvala ajoi yhden kilpailun, Ruotsin MM-rallin. Nyt mies nousee monivuotisen pomonsa Tommi Mäkisen tilalle Toyotan rallitiimin pomoksi.

– Tämä on minulle suuri kunnia päästä tälle paikalle tässä tallissa, ja etenkin se usko Akio Toyodalta, jonka hän on minua kohtaan näyttänyt. Olen innoissani, kun pääsen jatkamaan työtä, jonka aloitimme yhdessä Tommin kanssa, ollessani osa tiimiä alusta lähtien kuljettajana, Latvala iloitsee Toyotan tiedotteessa.

Latvala ajoi Toyotan WRC-autolla kolmen kauden ajan, joista Toyota voitti valmistajien mestaruuden kertaalleen ja viimeisellä kaudellaan hänen tallikaverinsa Ott Tänak vei kuljettajien mestaruuden. Tallipäällikön pesti on uutta tuurilaiselle, mutta visio on miehellä selvä.

– Nyt, kun olen tallipäällikkö, katson asioita isommassa kuvassa. Minun täytyy motivoida jokaista tiimissä työskentelevää puhaltamaan yhteen hiileen, saavuttaaksemme parhaan tuloksen. Se on uusi haaste ja olen valmis siihen, Latvala hehkuu.

“Tuli ensimmäisenä mieleen Jari-Matin kasvot”

Toyotan puheenjohtajalle Akio Toyodalle Latvalan palkkaaminen tallin uudeksi päälliköksi oli lähes itsestäänselvyys. Vuosi sitten Toyoda yhdessä Mäkisen kanssa joutui näyttämään suomalaiselle ovea kuljettajan pestistä, mutta välit säilyivät siitä huolimatta hyvinä.

– Olen iloinen, että saan kertoa teille tämän viestin. Kun mietin vuoden 2021 tiimiä, tuli ensimmäisenä mieleeni Jari-Matin kasvot. Tämä sen vuoksi, koska on monia asioita, miksi olen hänestä pitänyt siitä lähtien, kun tapasimme, Toyoda toteaa tiimin tiedotteessa.

Toyodalle mieleenpainuvin hetki on ollut se, jolloin hän vieraili Jyväskylän MM-rallissa ennen Toyotan uutta tulemista rallin MM-sarjaan. Tuolloin hän tapasi myös Volkswagenilla ajaneen Jari-Matti Latvalan.

– Kun tapasin hänet ensimmäisen kerran, oli hänellä yllään Volkswagenin haalarit, mutta hän puhui intohimoisesti minulle hänen vanhasta Celicasta ja Corollasta. Siitä vuoden päästä hän vaihtoi Toyotalle. Hän rakasti meidän Yaris WRC:tä, piti siitä hyvää huolta, ja teki siitä vahvemman. Kuin automies, kuka rakastaa autoja. Muistan vieläkin, kuinka onnellinen olin nähdessäni hänen rakkautensa autoihin ja Toyotaan, Toyoda muistelee.

Toyotan puheenjohtajalla on vain lämpimiä sanoja uudesta tallipäälliköstään ja hänen sanoistaan huokuu suuri usko siihen, että talli on tällä hetkellä todella hyvissä käsissä. Erityisesti japanilaisjohtajan mieltä lämmittää Latvalan tapa ottaa kaikki huomioon.

– Hän aina ajattelee faneja ja tallikavereitaan. Hänen ollessaan yksi huippukuljettajista, näin usein kuinka hän lähti heti fanien luokse noustuaan autostaan huoltoparkissa. Hän huolehti aina jokaisesta tiimissä, mekaanikosta insinööriin ja puhui aina heille. Uskon, että tuollaisella asenteella ja luonteella vahvistettuna hän tuo tiimiin paljon ja johdattaa meidät valmistajien mestaruuteen, Toyoda ihailee.

“Tommi tehnyt hyvää työtä”

Latvalan edeltäjä oli nelinkertainen rallin maailmanmestari Tommi Mäkinen, joka rakensi tallin alusta lähtien. Mäkisen aikana Toyota nousi heti ensimmäisellä kaudella haastamaan muita, ottaen jopa voittoja heti ensimmäisellä kaudellaan MM-sarjassa.

– Tommi on tehnyt upeata työtä tallissa, rakentaen tyhjästä siihen menestykseen, joka hänellä oli. Tietysti on vielä parannettavaa ja haluan antaa siihen kaiken sen, minkä olen oppinut kuljettajana ollessani näiden vuosien aikana ja työskentelen tallin johtajien kanssa yhdessä viedäkseni tallin parhaaseen mahdolliseen menestykseen, Latvala miettii.

Tallipäällikön lisäksi Toyota julkisti myös kauden 2021 kuljettajansa. Mukana on hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier, melkein mestaruuden napannut Elfyn Evans sekä nuori tulevaisuuden lupaus Kalle Rovanperä.

– Kausi 2021 on jo kulman takana ja meillä on jo koko paketti hyvin kasassa. Auto on todistetusti nopea ja sama vahva kuljettajakolmikko jatkaa. Kaikki tietävät, mitä tarvitaan valmistautuessamme tammikuun Monte-Carloon, Latvala päättää.

Rallin MM-sarja käynnistyy tammikuun 21. päivä Monte-Carlon perinteisellä MM-rallilla. Kauden aikana on tarkoitus ajaa kaksitoista MM-osakilpailua. Koronan vuoksi Ruotsin MM-ralli on jo ehditty perumaan, mutta tilalle on näillä näkymin tulossa toinen MM-ralli Suomeen, Rovaniemelle. FIA ei ole vielä vahvistanut asiaa.

Suomen mahdollisuudesta saada toinen MM-ralli uutisoi Urheiluuutiset.com ensimmäisenä.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Hannu Kumpulainen

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi