Kummola vastasi Faselin syytöksiin – “Minua kohtaan ei ole ollut minkäänlaista painostusta”

Valko-Venäjän Minsk menettää keväällä pelattavat jääkiekon MM-kisat. Kisat oli tarkoitus järjestää yhdessä Latvian Riian kanssa. IIHF ei ole vielä päättänyt korvaajaa Minskille

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan kisat voidaan pelata kokonaan Latviassa, mutta kaksi muuta vaihtoehtoa ovat Slovakian Bratislava tai Tanskan Herning.

– Tuo Riiassa kokonaan pelattavat kisat on ongelmallinen sen kakkoshallin suhteen, mutta parin viikon sisällä olemme viisaampia. Sitä mieltä olen kuitenkin, että finaalit pitää pelata Riiassa, Kummola totesi.

René Fasel oli puhunut, että Kummola ajoi siirtoa sen takia, että häneen kohdistui poliittista painostusta.

– En tiedä mistä René tuon keksi, sillä minua kohtaan ei ole tullut minkäänlaista painostusta. Tosin olen ollut koko syksyn tiiviisti yhteyksissä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa ja nyt parin viime viikon aikana mukaan tuli myös ulkoministeri Pekka Haavisto, Kummola jyrähti.

IIHF:n sopuisa ja yksimielinen kokous

Kummolan mukaan IIHF:n kokous oli tänään ollut sopuisa ja yksimielinen. Ne pahimmat höyryt oli tainnut haihtua jo ennen kokoontumista.

– Taisi moni, minä mukaan luettuna,  odottaa syksyllä, että Valko-Venäjällä tapahtuisi muutoksia, Kummola kertoi.

Syksyllä se kuuma peruna hallituksessa oli, että urheilua ja politikkaa ei saisi yhdistää. Kummola oli jyrähtänyt tuohon:

– Että kukas niitä enemmän yhdistää kuin herra Lukashenka. 

Faselin ja Lukashenkan kuvat tekivät tehtävänsä

Kummolan mukaan yksi ratkaiseva tekijä kisojen siirrolle oli Faselin ja Aljaksandr Lukashenkan kuvat

– Sanoin Faselille jo ennen matkaa, että kannattaako sinne lähteä, mutta hän halusi ehdottomasti mennä ja kun me vitkuttelimme, ehti Skoda ensin, Kummola paljasti.

Kummola kertoi myös, että Fasel oli soittanut jo ennen IIHF:n  kokousta Valko-Venäjän pääministerille, että näin varmaan tulee käymään.

– Jos kisat olisi tässä tilanteessa annettu edelleen Minskille, niin se olisi ollut otollinen tilaisuus myös Valko-Venäjän opposition propagandatarkoituksiin. Minulle ihmisoikeudet oli kuitenkin se ykkösasia.

Faselin jatkosta puheenjohtajana Kummola totesi seuraavaa, että eiköhän hän jatka vielä, sillä on hänellä sen verran kannatusta. 

– No hän ja kuten minäkin jäämme pois ensi syksynä, joten uudet miehet ottavat vetovastuun silloin, totesi Kummola lopuksi.

Kisat pelataan, mutta miten?

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelan mukaan on varmaa, että kisat pelataan. Pandemiatilanne näyttää sitten, miten ne pelataan.

– Hienoa kuitenkin, että saatiin Suomen jääkiekkoliitonkin mielestä se ainoa oikea ratkaisu. Onhan se nyt ihan selvää, että tämmöisessä tilanteessa kisoja ei voi Valko-Venäjällä pelata. Tässä kohtaa esitänkin Kalelle erittäin isot kiitokset, että on ajanut asiaa pitkin syksyä, Nummela kiitteli.

– Olemme myös tyytyväisiä, että korvaajavaihtoehtoja löytyi. Näin pystymme keskittymään ensi vuoden kisoihin ja tehdä niistä suunnitelmien mukaan kaikkien aikojen parhaat.

Suomi isännöi jääkiekon MM-kisoja alkuperäisen suunnitelman mukaan keväällä 2022.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

Kuva: Joni Hildén

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi