Kolumni: Marjamäki sysättiin junan alle

Suomi hävisi Sveitsille Tanskan MM-kisojen puolivälierässä 3-2 ja se tietää sitä, että Leijonien urakka on ohitse. Samalla se tarkoittaa sitä, että vuonna 2016 alkanut Lauri Marjamäen aika Leijonien päävalmentajana on ohi. Aika, jonka aikana Suomi, joka oli Marjamäen astuessa remmiin yksi maailman parhaista jääkiekkomaista, ei voittanut mitaliakaan.

Mitä on tapahtunut vuodesta 2016? Suomi hallitsi tuolloin pelikenttiä ja kaikissa ikäluokissa tuli tuolloin mitali, U20 voitti kultaa, U18 voitti kultaa ja miehet nappasivat MM-hopeaa. Heti seuraavana syksynä World Cup meni täysin penkin alle ja sama linja jatkui koko kauden, toki lopulta johti neljänteen sijaan MM-kisoissa, joka hieman pelasti sitä kautta, mutta ei paljoa.

Tämä kausi oli nousujohteinen. Olympialaisissa Suomella oli kaikkien aikojen mahdollisuus olympiakultaan, mutta pieni epäonnistuminen Kanadaa vastaan puolivälierissä katkaisi silloin Leijonien tien. Lauri Marjamäki lynkattiin heti kisojen jälkeen, ehkä syystä, ehkä syyttäkin. Fakta on kuitenkin se, että Suomi oli aika aseeton viimeisillä hetkillä siinä pelissä eikä maaleja tullut.

Yksi ennakkosuosikeista

MM-kisoihin Suomi lähti Marjamäen johdolla jälleen suurin odotuksin. Kisojen ensimmäisistä otteluista, helpoimpia maita vastaan voitto tuli, mutta ei millään ylivoimaisella tavalla. Sitten vastaan tuli isäntämaa Tanska, joka yllätti Leijonat housut kintuissa. Se oli ensimmäinen hälytysmerkki siitä, mitä on odotettavissa.

Silti seuraavassa ottelussa kaikki näytti taas erittäin hyvältä. Vastassa oli Kanada, joukkue, joka oli juuri olympialaisissa lähettänyt Suomen puolivälierissä kotiin. Kanada on aina vaarallinen, mutta siitä huolimatta Suomen peli oli huikeaa ja Kanada kaatui 5-1. Kaikki oli valtakunnassa hyvin ja Marjamäki sai anteeksiannon, kunnes sitten vastaan tuli Saksa. Joukkue, joka ei ollut Suomea voittanut vuosikymmeniin, mutta niin vain kävi ja saksalaiset veivät pisteet.

Marjamäen aika Leijonien peräsimessä päättyi katastrofiin

USA:ta vastaan nähtiin taas loistava Suomi ja lohkovoitto, jonka luultiin jo menneen ohitse, tuli upealla 6-2- voitolla ja vastaan puolivälieriin tuli Sveitsi. Kaiken piti olla hyvin ja Leijonien piti vain marssia välieriin. Toisin kävi ja Sveitsi nousi viidessä minuutissa ottelun voittoon. Se tiesi sitä, että Sveitsi jatkaa välieriin Kanadaa vastaan ja Suomen pelit päättyivät.

Samalla päättyi siis myös Marjamäen aika, joka ei millään mittarilla ollut Leijonissa kovin hyvää. Marjamäen piti olla valmentaja, joka vie Suomen kiekkoa eteenpäin ja mitalisade sen kuin jatkuu. Toisin kävi, Suomen mestarina Leijoniin tullut Marjamäki ei voittanut kahden vuoden aikakautensa aikana yhtäkään mitalia. Ennen tätä viimeistä MM-turnausta yhtäkään isoa maatakaan ei Marjamäki ollut kaatanut, nyt ne kaatuivat, mutta samalla myös hävittiin keskitason joukkueille, joka ratkaisi nämä kisat Suomen osalta.

Marjamäki joutui liian kovaan paikkaan

On todella harmittavaa, että Marjamäki ei menestystä Leijonissa päässyt nauttimaan. On harmittavaa myös se, että vielä suhteellisen nuori ja kokematon valmentaja sysättiin tällaiseen paikkaan. Ensimmäisenä turnauksena oli World Cup, josta tuli pannukakku ja joka antoi alkusoinnut sille epäonnistumisten ketjulle, joka oli edessä. Paineet kasvoivat nuorelle koutsille liian suuriksi ja tulos on todella huono. Jos Marjamäen aikaa Leijonissa arvioidaan kouluarvosanoin, niin asteikon ollessa 4-10 on arvosana valitettavasti just ja just hyväksytyn puolella eli 5.

Nyt Marjamäellä alkaa uusi aika, Jokereiden päävalmentajana. Se on myös suuri näytönpaikka ja sieltä on onnistumista tultava, jos mies haluaa vielä uraansa huipulla jatkaa. Tämä Leijonapesti jätti valitettavasti niin suuren epäonnistumisen leiman, että se saattaa olla otsassa pitkään. Se ei ole Marjamäen vika, vaan se on rautakansleri Kalervo Kummolan vika. Kummola laittoi Marjamäen suoraan sanottuna junan alle ja se juna ajoi vielä päälle. Pesti Jokereissa saattaa vielä pelastaa Marjamäen uran, mutta se vaatii onnistumista ja Jokereiden viemistä heidän KHL-historiansa parhaimpaan suoritukseen.

Onneksi Marjamäki on vielä nuori valmentaja ja hänellä on mahdollista pyyhkiä tuo epäonnistujan leima pois otsaltaan moneen kertaan. Siksi myös pesti Jokereissa tulee Marjamäelle hyvään saumaan. Kukaan ei usko siihen, että Jokerit voisi voittaa Gagarin Cupin tai edes yltää KHL-finaaliin, joten siinä suhteessa Marjamäki lähtee melko paineettomassa tilassa pestiinsä ja hänellä on suuret mahdollisuudet yllättää. Valmentaahan Marjamäki osaa, siitä ei kahta sanaa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Joni Hildén (Kansi), Suomen Jääkiekkoliitto

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi