KOLUMNI: Jukka Jalonen kiitos kaikesta ja onnea uusiin haasteisiin!

MM-kisojen ottelu Suomi-Saksa pelattiin Nokia Arenalla lauantaina 13.05.2023.

Suomessa pelatut toiset perättäiset jääkiekon MM-kisat päättyivät suomalaisten kannalta katastrofiin, kun pelit päättyivät jo puolivälierävaiheessa. Vielä muutama vuosi sitten se ei olisi ollut katastrofi, että Kanadalle häviää puolivälierissä, mutta menestysvuosien jälkeen se on suuri pettymys.

Se on pettymys myös siksi, koska ensinnäkin Suomi oli Kanadaa vastaan hallitsevampi osapuoli ja peli olisi ollut täysin voitettavissa, mutta Suomea vaivasi sama vaiva, joka oli riesana koko kisojen ajan. tehottomuus.

Suomelta ei löytynyt koko kisojen aikana sellaisia pelaajia, jotka olisivat iskenyt niitä maaleja. Kanada-pelissä tämä näkyi selkeästi siinä, kun Leijonilla oli parikin läpiajoa mutta tulos jäi piippuun.

Rantanen Suomen tehottomuuden ruumillistuma

Joukkueessa oli pelaajia, joilta tulosta olisi pitänyt tulla. Yksi niistä oli kisojen ehkä suurin pettymys, Mikko Rantanen. NHL:ssä runkosarjassa 55 maalia iskenyt Rantanen ei saanut kisoissa yhtäkään kutia maaliin. Hänet oli otettu joukkueeseen maalintekijäksi, joten maaleja häneltä oli lupa odottaa ja niitä ei tullut. Vaikka hän toki osoitti ihan hyviäkin otteita kaukalossa, mutta viimeinen silaus puuttui, ne maalit.

Suomen ongelmat näkyivät jo alkusarjassa, vaikka niitä ei halunnut ehkä nähdä. Luuli, että homma lähtee rullaamaan ja Suomi pelaa säästellen. Näin jälkikäteen ajatellen, enemmän olisi pitänyt Suomen antaa jo alkusarjan otteluissa. Suomen turnauksen ehkä parhaimmat pelit olivat Ruotsia ja Tanskaa vastaan, mutta pistemenetys Ruotsille saattoi maksaa jopa välieräpaikan.

Niin, Ruotsille, jonka kisat päättyivät Latviassa puolivälierässä Latviaa vastaan. Kun Suomi ja Latvia jakoivat nämä kisat, oli odotettavissa, että Suomi pelaa neljän parhaan joukossa ja Latvian kisat päättyvät aiemmin. Tästä syystä myös välierät ja finaalit oli päätetty pelata Suomessa. Latvia näytti IIHF:lle pitkää nenää ja meni välieriin, kun Suomi jäi puolivälieriin.

Jalosen aika on ohi

Kun kisat päättyvät jo näin aikaisin, on nostettava kissa pöydälle. Tämän kissan pöydälle nostaminen on oikeastaan aika vaikeata, tämä siksi, koska Jukka Jalonen on menestynein Leijonavalmentaja.

Jalosen sopimusta Jääkiekkoliiton kanssa on jäljellä enää yksi vuosi, hän lähtee muihin haasteisiin varmuudella seuraavien kisojen jälkeen. Kun nämä kisat päättyivät katastrofiin, olisi ehkä kuitenkin aiheellista miettiä, pitäisikö jo nyt etsiä uusi valmentaja ensi kaudelle? Kaikki kunnia Jukka Jaloselle, mutta aika aikaansa kutakin.

Jalosen meriittejä ei kukaan kiistä eikä sitä, että hän on todellakin menestynein valmentaja Leijonissa, mutta näiden kisojen aikana Suomi oli tehoton ja ehkä jollain tavalla sieltä puuttui sellainen innostus ja nälkä. Vaikka haastatteluissa Jalonen sanoi muuta, näytti ajoittain siltä, että Suomi luuli kävelevänsä finaaleihin. Näin varmasti luulivat kaikki muutkin.

Tietysti potkujen antaminen menestyneimmälle valmentajalle on erittäin vaikeaa eikä näin varmasti tule tapahtumaan, mutta ehkä sitä voisi olla syytä kuitenkin harkita. Antaa tilaa muille tulla tuomaan uutta energiaa Suomen tekemiseen ja Jalonen hakemaan uusia haasteita Sveitsistä tai NHL:stä.

Kiitos Jukka kaikesta, mitä olet Suomelle tuonut, mutta valitettavasti nyt on aika antaa tilaa uudelle miehelle. Tulet pysymään suomalaisten sydämissä, olet itsesi sinne valmentanut, mutta nyt on aika toivottaa sinulle onnea uusien haasteiden parissa.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Views: 165

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi