Knypyl-pysti matkasi Lappeenrantaan – Pekka Virran valmentama SaiPa voitti Lukon

SaiPa ja Sport avasivat vuoden 2021 Pitsiturnauksen.

Raumalla pelattiin perjantaina jo 28. Pitsiturnaus. Lukon lisäksi jäällä nähtiin Ässät, TPS Sport, KooKoo ja SaiPa. Loppuotteluttelussa SaiPa voitti Lukon 4-2 (1-2, 3-0).

Lukko siirtyi finaalissa kuskin paikalle reilun neljän minuutin jälkeen, kun Niklas Ylitalo pamautti Kristian Pospisilin syötön verkkoon. Ville Petman toi SaiPan tasoihin, kun ensimmäistä erää oli pelattu 12 ja puoli minuuttia. Tuo Petmanin laukoma maali oli turnauksessa ensimmäinen Samuel Jukurin selän taakse mennyt. Pari ja puoli minuuttia ennen taukoa Scott Pooley vei Lukon uudelleen johtoon ja tähänkin osumaan oivallisen syötön antoi Pospisil.

Toista erää oli pelattu yhdeksän minuuttia, kun Dominik Lakatos toi SaiPan tasoihin. SaiPa siirtyi Jaakko Lantan maalilla johtoon kolme ja puoli minuuttia ennen täyttä aikaa. Lukko ei onnistunut tasoitusyrityksessään ja niin knypyl-pysti matkasi Lappeenrantaan. Valtteri Ojantakanen löi vielä sekunti ennen loppua tyhjiin numeroiksi 4-2.

Finaali käynnissä

Toista välierää oli pelattu 12 minuuttia, kun Sebastian Repo vei Lukon kuskin paikalle. Turkulaisilla oli aivan ensimmäisen puoliskon loppuhetkillä mahtipaikka tasoitukseen Lukon kaamean harhasyötön jälkeen, mutta tuon puolustus onnistui selvittämään. Ottelua oli jäljellä minuutti ja 12 sekuntia, kun Niklas Ylitalo ohjasi Samuli Piipposen kovan laukauksen Andrei Karejevin selän taakse. Näin turnauksen finaaliparista saatiin melkoinen tarina, kun Lukko kohtaa Pekka Virran valmentaman SaiPan.

SaiPa siirtyi ensimmäisessä välierässä kuskin paikalle, kun Dominik Lakatos iski kiekon viiden ja puolen minuutin pelin jälkeen Oskari Setäsen selän taakse. KooKoo tuli tasoihin pari minuuttia myöhemmin Teemu Engbergin toimiessa viimeistelijänä. Filip Pyrochta vei SaiPan uudelleen johtoon, kun ensimmäistä viisitoistaminuutista oli pelaamatta neljä ja puoli minuuttia. Toista puoliskoa oli pelattu noin neljä ja puoli minuuttia, kun Tino Metsävainio vei SaiPan jo kahden maalin karkumatkalle. Kolme ja puoli minuuttia ennen loppua peli alkoi olla taputeltu, kun Lakatos iski kiekon jo neljännen kerran Setäsen selän taakse. Reilu minuutti myöhemmin Kim Strömberg viritteli vielä kouvolaisten kiriä viimeistelemällä joukkueensa toisen maalin. Tuon lähemmäs KooKoo ei sitten päässyt ja näin siis SaiPa eteni turnauksen finaaliin.

Jumbofinaalin ensimmäisellä puoliskolla vihellettiin kaksi kampitusjäähyä ja Ässiltä sen kärsi Jarno Kärki. Sportilta puolestaan jäähyllä istui Aaro Vidgren. Toista puoliskoa oli pelattu noin kolme ja puoli minuuttia, Nikolas Matinpalo ja heti seuraavasta hyökkäyksestä Matinpalo iski uudelleen. Ottelua oli jäljellä viitisen minuuttia, kun Emil Johanssonin laukaus yllätti Konstantin Volkovin. Minuutti tuosta Ässät karkasi uudelleen kahden maalin karkumatkalla. Porilaisten kolmannesta maalista vastasi Valtteri Karnaranta. Näin siis Ässät sijoittui viidenneksi.

Jumbofinaalin jälkeen pelattavissa välierissä nähdään ensin kaakonkulman kohtaaminen, kun KooKoo ja SaiPa ottavat yhteen. Toisessa semifinaalissa nähdäänkin sitten kevään finaalien uusina, kun Lukko ja TPS testaavat toistensa kesäkunnon.

Alkolohkojen viimeisessä ottelussa saatiin puolestaan a-lohko pelattua, kun Lukko kohtasi KooKoon. KooKoo siirtyi johtoon Joose Antosen ylivoimamaalilla, kun ensimmäistä puoliskoa oli pelattu noin kahdeksan minuuttia. Antonen teki toisen ylivoimamaalin lähes samalta paikalta kuin ensimmäisen. Tuo Antosen toinen syntyi noin kolme ja puoli minuuttia ennen taukoa. Aleksi Ainali vei KooKoon jo 3-0 -johtoon, kun toista viisitoistaminuuttista oli pelattu noin kahdeksan minuuttia. Lukko rangaistuslaukauskilpailun, kun Arttu Ilomäki onnistui yritylsessään.

Päivän viidennessä pelissä saatiin b-lohko pakettiin, kun TPS ja Sport ottivat yhteen. Ensimmäisen puoliskon ainoa tilastomerkintä oli Valtteri Hietasen saama kaksiminuuttinen. Toisen puoliskon ainoa tilastomerkintä oli puolestaan Sportin Juho Tommilan saama kaksiminuuttinen. Sport vei rangaistuslaukauskilpailun Aaro Vidgrenin osumalla. B-lohkosta jatkoon menivät TPS ja SaiPa. Sportin tie vei jumbofinaaliin, jossa se kohtaa Ässät.

Neljännessä pelissä Kouvolan KooKoon sai turnauksen avausottelussaan vastaansa Ässät. Ensimmäisen viisitoistaminuuttisen ainoa tilastomerkintä oli KooKoon Saku Vesterisen saama kaksiminuuttinen. Toista puoliskoa oli jäljellä kolme ja puoli minuuttia, kun Saku Vesterinen laukoi kiekon Linus Söderströmin selän taakse. Pari minuuttia tuosta ja Samuli Ratinen laukoi kiekon tyhjään porilaismaaliin. Tämän tappion myötä Ässien tie vei Pitsiturnauksen jumbofinaaliin. Rankkarikisa toi Ässille vähän lohtua, sillä se meni porilaisille Albin Erikssonin osumalla.

Kolmannessa pelissä keltamusta SaiPa kohtasi mustavalkoisen TPS:n. Ensimmäisellä puoliskolla turkulaisille vihellettiin kolme kaksiminuuttista, mutta SaiPa ei onnistunut hyödyntämään noista yhtään. Toista puoliskoa oli pelattu kuutisen minuuttia, kun Juhani Jasun laukaus alivoimalla painui yläkulmaan ohi Juho Markkasen. Tuo Jasun maali jäi myös ottelun ainoaksi. TPS vei myös rankkarikisan, kun joukkueelta osuivat Jonne Tammela ja Elmeri Eronen. SaiPan ainokaisesta vastasi Mikko Juusola.

Aamupäivän toinen ottelu olikin sitten elokuun kiekkoklassikko, kun Lukko ja Ässät ottivat toisistaan mittaa. Linus Nyman vei Lukon johtoon, kun ensimmäistä erää oli pelattu yhdeksän ja puoli minuuttia. Toista puoliskoa oli jäljellä vajaat viisi minuuttia, kun Scott Pooley tuli maalin takaa ja nosti kiekon ohi Konstantin Volkovin. Mikko Petman jatkoi Ässien kurittamista noin puolitoista minuuttia ennen täyttä aikaa. Lukko pelasi tuossa vaiheessa ylivoimalla. Ottelun jälkeisen rangaistuslaukauskilpailun voitti Ässät Jarno Kärjen osumalla.

Turnauksen ensimmäisessä pelissä mielenkiintoa nosti se, että SaiPan päävalmentajana oli Lukon mestariksi valmentanut Pekka Virta ja Sportin aitiossa oli raumalaisille myös tuttu mies, sillä vaasalaisten käskyttäjänä toimi Risto Dufva. Ensimmäistä viisitoistaminuuttista oli pelattu kahdeksan ja puoli minuuttia, kun Nuutti Viitasalo vei SaiPan johtoon. Toinen viisitoistaminuuttinen oli ylittänyt puolivälinsä, kun Axel Holmström löi pelin tasoihin. Kolme minuuttia ennen täyttä aikaa Oliver Okuliar pamautti kiekon tarkasti yläkulmaan ohi Sport-vahti Niko Hovisen. SaiPa voitti myös ottelun jälkeisen rangaistuslaukauskilpailun, kun Okuliar onnistui ohittamaan Hovisen.

Teksti ja kuvat: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi