Janne Väätäinen palaa Japanista Suomeen

Janne Väätäinen on mäkihyppymaajoukkueen uusi päävalmentaja. Väätäinen palaa Japanista Suomeen.

Väätäisen aisaparina jatkaa Lauri Hakola. Kaksikon lisäksi valmennustiimin täydentää välineteknikkona ja apuvalmentajana toimiva Frederic Zoz

Näillä valinnoilla pyritään maajoukkueen kilpailukyvyn koheneminen sekä lajivalmennuksen ammattimaistuminen. Näin kehitetään myös yksilöllistä valmennusta sekä mahdollisuutta menestyä. Tähtäin on vuoden 2022 Pekingin olympialaisissa.

Uusista järjestelyistä ovat keskustelleet Hakola yhdessä johtoryhmän puheenjohtajan Lauri Kettusen kanssa vuoden alusta lähtien

– Yhdistämällä Janne Väätäisen ohjauksen ja Lauri Hakolan lajitietämyksen saamme toisiaan täydentävien ja keskenään aitoa dialogia käyvän valmentajaparin, jolla on erinomaiset valmiudet ja edellytykset ohjata urheilijoita menestykseen. Loppu on urheilijoista kiinni, kertoo Kettunen.

Väätäinen toimi maajoukkueen päävalmentajana edellisen kerran vuosina 2008 – 2010. Tuota ennen Väätäinen oli mukana maajoukkuetoiminnassa vuodesta 2002 lähtien. 

– Janne on poikkeuksellisen etevä motivoimaan urheilijoita ja ohjaamaan heitä harjoittelun toimeenpanemiseen. Ilman sitoutunutta työntekoa kukaan ei nouse nykyaikana lajin huipulle. Esimerkkejä menestyneistä Janne Väätäisen valmennettavista ovat muun muassa Janne Happonen, joka loi vuosituhannen alkupuolella kokonaan uudenlaisen hyppytekniikan sekä Ryoyu Kobayashi, joka Väätäisen valmennuksessa on kehittänyt Happosen tekniikan lähes ideaaliksi, toteaa Kettunen.

Väätäinen vastaa valmennuksen kokonaisuudesta ja Hakolan työpanos suuntautuu urheilijan käytännön valmennukseen. Tuon lisäksi Hakola ohjaa lajivalmentajia. 

– Lauri Hakola on yksi lajin parhaista asiantuntijoista maassamme. Hakola on analysoinut huolellisesti sekä uusinta tekniikkalajien valmennustietoa että mäkihypyn uusimpia virtauksia. Jotta tämä henkinen pääoma saadaan valjastettua mahdollisimman tehokkaasti lajin uuden nousun rakentamiseen, oli selvää, että Hakolalle tarvittiin työpari, jonka kanssa hän voi jakaa vastuuta, kertoo Kettunen.

Väätäisen paluu Suomen mäkihyppyyn oli yllätys jopa miehelle itselleenkin, mutta lajijohto sai miehen kiinnostumaan asiasta.

– Ensimmäisten keskustelujen aikana ajatus tuntui vielä kaukaiselta, olen kuitenkin ollut jo 10 vuotta pois Suomesta. Aloin idealle vaan lämmetä. Ilman muuta löytyy halu tehdä työtä Suomen mäkihypyn eteen, mutta myös yhteistyö jo olemassa olevan valmennuksen kanssa veti vahvasti puoleensa, kertoo Väätäinen viitaten kollegoihinsa Hakolaan ja Zoziin.

Hakola odottaa yhteistyön jatkumista Väätäisen kanssa suurella innolla. 

– Haluamme auttaa joukkueen kehittymistä parhaalla mahdollisella tavalla. Tällaisella roolituksella valmentajien omat vahvuudet pääsevät parhaiten esiin ja toiminnan laatu on parempaa. Omat vahvuuteni painottuvat käytännön valmentamiseen ja tässä roolissa pystyn keskittymään siihen paremmin. Jannen rooli päävalmentajana painottuu valmentamisen ohella kokonaisuuden johtamiseen. Toki tulemme tekemään kaikilla tasoilla tiivistä yhteistyötä, kertoo Hakola.

Teksti: Jouni Mikola

Twitter: @JouniMikola

Lähde: Hiihtoliiton tiedote

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi