HIFK:n uusi urheilujohtaja “Menestyneissä joukkueissa pitkäjänteisyys ollut yhdistävänä tekijänä”

HIFK julkaisi viime torstaina uuden urheilujohtajansa. Tehtävän otti vastaan monille jääkiekkoilijana tutuksi tullut Janne Pesonen. Oululaislähtöinen Pesonen on ehtinyt uransa aikana saada jääkiekolta paljon, nyt hän haluaa antaa jotain takaisin jääkiekolle.

– Nyt on hieno mahdollisuus päästä tuonne arkeen kiinni ja toteuttamaan niitä juttuja ihmisten kanssa, kuinka me tätä lajia ja pelaajia pystytään auttamaan vieden heitä eteenpäin, Pesonen toteaa.

Pesonen voitti urallaan neljä kertaa Suomen mestaruuden Oulun Kärppien paidassa. Sen lisäksi hän on voittanut maailmanmestaruuden keväällä 2011. Menestys on Pesosta seurannut, sillä häneltä löytyy myös Gagarin Cupin voitto ja SHL:n mestaruus.

Hän on nähnyt seuroja, joissa menestystä on tullut. Nyt hän pääsee luomaan menestystarinaa kaukalon ulkopuolella HIFK:n urheilujohtajana. Viime vuosina Pesonen on seurannut jääkiekkoa ja myös HIFK:n toimintaa sivusta, joka antaa omalla tavallaan perspektiiviä asioihin.

– Varmaan sellainen tietynlainen pitkäjänteisyys on puuttunut, jos miettii niitä menestyneitä joukkueita, missä itse on päässyt olemaan mukana. Siellä usein yhdistävänä tekijänä on se pitkäjänteisyys, arki ja kulttuuri, mitä siellä vaalitaan, Pesonen pohtii.

– Siitä hommasta pitää myös osata nauttia, vaikka välillä siellä tulee, niitä haastavia hetkiä eteen. Ne pitää osata kohdata paikkana kehittyä ja kasvaa. Oppia nauttimaan niistä hyvistä ja huonoista hetkistä.

HIFK:n menestys viimeisinä vuosina on ollut ailahtelevaa. Edellisestä mestaruudesta on ehtinyt kulumaan jo 13 vuotta ja finaalipaikastakin kohta kymmenen vuotta. Mitali on pujotettu helsinkiläisten kaulaan viimeksi keväällä 2021, jolloin joukkuetta valmensi Jarno Pikkarainen.

“Villellä on jo kokemusta täällä”

Joukkuetta on viimeiset kolme vuotta valmentanut Ville Peltonen. Peltosen aikakaudella HIFK:n paras sijoitus on neljäs kaudelta 2022-2023. Keväällä HIFK tippui puolivälierissä Pelicansille. Fanien suunnalta kritiikkiä on satanut Peltosta kohtaan, mutta seurassa häneen luotetaan. Ensi kaudella Peltosesta tulee pitkäaikaisin yhtäjaksoisesti HIFK:ta valmentanut valmentaja.

– Villellä on jo kokemusta täällä ja hän tuntee organisaation todella hyvin. Kyllä Ville on niin kunnianhimoinen ja kilpailuhenkinen ihminen, että on varmasti valmis tekemään kaikkensa sen eteen, että löydetään yhdessä niitä kehityskohteita. Oma intressi on myös se, kuinka pystyn auttamaan Villeä. Eihän tämä koskaan ole yhdestä miehestä kiinni.

– Haluan, että Ville onnistuu omassa roolissaan ja saa keskittymis- ja työrauhan, jotta pystyy tekemään työtään mahdollisimman hyvin.

“Arvot ja identiteetti ovat täällä vahvat”

Pesosen työ HIFK:n urheilujohtajana on nyt alkanut ja edessä on ohjata laiva takaisin menestyksen polulle. Fanit odottavat kiivaasti menestystä, mutta asiat eivät aina tapahdu sormia napsauttamalla. Uusi urheilujohtaja tuntee jo organisaatiota jonkin verran, kun on pelannut kauden verran punaisissa.

– Kyllähän arvot ja identiteetti ovat täällä olleet vahvat pitkään. Kyllä meidän pitää lajianalyysiä tehdä ja miettiä lajin vaatimuksia, kuinka me pystymme kehittämään pelaajia, mutta samalla luomaan kilpailukykyinen joukkue vuodesta toiseen tänne. Siinä tehtävässä kaikilla on tärkeä rooli, että pystymme varmasti ammentamaan kokemusta eri puolilta.

Tuore urheilupomo luottaa yhteistyön voimaan, jonka turvin rakennetaan HIFK:n tulevaa menestystarinaa. Organisaatiota on tuuletettu tänä keväänä niin urheilujohtajan kuin toimitusjohtajankin osalta ja nyt sitten yhteistyöllä lähdetään rakentamaan uutta.

– Pyrimme myös siihen, että pystymme huomioimaan kaikki fanit sekä pelaajien tarpeet. Isossa kuvassa kasvattamaan kokonaisvaltaista kestävää toimintaa tähän ympärille, jonka uskon tuovan myös sitä urheilullista menestystä, Pesonen päättää.

Aika näyttää, mihin suuntaan HIFK:n keula lähtee seilaamaan. Joukkueen rakennus on miltei valmis, joitakin täsmähankintoja jää vielä Pesosen vastuulle, vaikka runko on jo ensi kaudella joukkueella kasassa.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi