Suomi on uusi maailmanmestari – kolmannen erän tehominuutit ratkaisi

Peter Kotilainen oli Suomen tehokkain (2+1), kun Ruotsi kaatui MM-finaalissa. (kuva: Martin Flousek / IFF)

Salibandyn MM-kisat päättyivät sunnuntaina Prahan O2 Areenassa suomalaisjuhliin, sillä Ruotsi kaatui selvin 6-3 (1-0, 1-1, 4-2) -numeroin. Suomalaisista kahden maalin miehiä olivat Juha Kivilehto ja Peter Kotilainen. Suomella on nyt kaksi peräkkäistä maailmanmestaruutta ja seuraavat kisat pelataan Helsingissä vuonna 2020.

Suomi osui tolppien väliin jo kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen, kun Juha Kivilehdon “kaaliperhonen” yllätti maalivahti Johan Rehnin. Tuo maali oli melkoinen harvinaisuus, sillä edellisen kerran Kivilehto oli onnistunut MM-kisoissa vuonna 2012.

Suomi pääsi maalin jälkeen vielä kertaalleen ylivoimalle, mutta sillä kertaa sinivalkoiset eivät saaneet palloa verkkoon. Osansa tuohon oli ruotsalaiskentällisen oikea-aikaiset peitot.

– Ei tolla maalilla vielä mitään tehdä, sillä peliä on paljon jäljellä. Täytyy laittaa Ruotsille painetta, kun kaverit pelasivat yömyöhään, sanaili Kivilehto Ylen erätaukohaastattelussa.

Eero Kososelle muutama haamupelastus

Toista kaksikymppistä oli pelattu nelisen minuuttia, kun Suomi tuplasi johtonsa. Ville Lastikka antoi poikittaissyötön, ja Peter Kotilainen veti suoraan syötöstä pallon toistamiseen Rehnin taakse. Ruotsi tuli maalin päähän, kun erää oli pelattu seitsemän ja puoli minuuttia. Sinikeltaiset pelasivat ylivoimalla, kun Emil Johansson syötti sivulle ja MM-kisahistorian paras maalintekijä Alexander Galante Carlström latasi voimalla pallon ohi Eero Kososen.

Ruotsin kavennusmaalin jälkeen kumpikin pääsi vielä kertaalleen ylivoimalle, mutta lisämaaleja ei toisessa nähty. Erän suurin suomalaissankari oli maalivahti Eero Kosonen, sillä sen verran komeita pelastuksia mies teki.

– Ruotsilla on ollut hetkensä, mutta eiköhän heillä ala painaa se eilinen myöhäispeli, sanaili Kotilainen Ylelle.

Suomen kolmeminuuttinen liikaa Ruotsille

Kolmatta erää oli pelattu kolmisen minuuttia, kun Alexander Rudd Ruotsin tasoihin. Maalia edelsi Lauri Stenforsin pallonmenetys keskialueella, ja sen seurauksena Rudd pääsi yksi vastaan yksi -hyökkäykseen. Kuti upposi etukulmasta ehkä hieman helposti Kososen selän taakse.

Nelisen minuuttia myöhemmin Kivilehto hyödynsi ruotsalaispuolustuksen virheen ja vei sinivalkoiset uudelleen johtoon. Tuosta meni pari minuuttia, kun Kotilaisen laukaus lähes keskiympyrästä löpsähti Rehnin taakse. Minuutti edellisestä ja Nico Salon laukaus painui jo viidennen kerran Rehnin selän taakse.

Ruotsi tuli kahden maalin päähän neljä puoli minuuttia ennen ottelun päätöstä, kun Rudd onnistui spesiaalirankkarillaan. Suomi siirtyi uudelleen kolmen maalin johtoon, kun Sami Johansson laittoi pallon tyhjään tyhjään maaliin. Eemeli Salin teki maaliin hienon esityön hyökkäyskulman karvauksellaan.

Maailmanmestaruus on Suomelle järjestyksessään neljäs ja toinen peräkkäinen. Ne aikaisemmat ovat vuosilta 2008, 2010 ja 2016. Ruotsilla mestaruuksia on kaikkiaan kahdeksan ja ne ovat vuosilta 1996, 1998, 2000, 2002, 2004, 2006, 2012 sekä 2014.

– Annoimme pojille mahdollisuuden ja ne käytti sen hyväksi. Mä oon ylpeä näiden poikien puolesta. Me elimme ainoastaan tässä hetkessä ja tässä on tulos. Aina tuntuu kivalta, kun Ruotsi voitetaan, paalutti Suomen päävalmentaja Petteri Nykky.

– Sanoin just jätkille, että mulla ei ole päässä nyt yhtään ajatusta. Sain edellisen mestaruuden jälkeisistä vaikeista ajoista extralatausta. Eiköhän me jotain hauskaa iltaan keksitä, sanaili puolestaan Kotilainen.

– Hyvältä tämä neljäskin kultamitali maistuu. En mä osaa sanoa, että mistä tämä lataus tuli, mä vain painoin, jutteli puolestaan Kivilehto.

Maalit:

3.30 1-0 Juha Kivilehto (Mikko Leikkanen)
23.57 2-0 Peter Kotilainen (Ville Lastikka)
27.25 2-1 Alexander Galante Carlström (Emil Johansson) yv
42.41 2-2 Alexander Rudd
46.21 3-2 Kivilehto (Kotilainen)
48.34 4-2 Kotilainen (Tatu Väänänen)
49.35 5-2 Nico Salo (Janne Lamminen)
55.28 5-3 Rudd rl
58.11 6-3 Sami Johansson (Eemeli Salin)

Torjunnat:

Eero Kosonen: 4+5+10 = 19

Johan Rehn: 5+4+2 = 11

Jäähyt:

Suomi: 2×2 min

Ruotsi: 2×2 min

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi