Suomi lunasti kisaliput “Jokainen jätkä nostaa tasoaan maajoukkueessa”

Suomi selvitti perjantaina Helsingissä kauniissa syysillassa tiensä jalkapallon EM-kisoihin Jasse Tuomisen ensimmäisellä puoliajalla tehdyllä 1-0- osumalla. Ottelu Liechtensteinia vastaan päättyi 3-0.

Selkeä, hiukan viileähkö sää keskellä Helsinkiä. Viimeisien päivien aikana riehuneista sateista ei tietoakaan. Töölössä, jalkapallostadionin vieressä aistittavissa on suuren urheilujuhlan tuntua. Jo ennen peliä laulu raikasi kannattajien marssiessa katsomoon.

Kukaan ei vielä ennen ottelun alkua tiennyt, mitä tuleman pitää. Kenestä nousisi sankari, joka vie Suomen unelmaansa, EM-kisoihin. Lohkon tilanne ennen illan otteluita oli sellainen, jossa Huuhkajille riittäisi kaksi pistettä kisapaikkaan. Käytännössä siis voitto Liechtensteinista riittäisi.

Tuominen nousi sankariksi

Kun ottelu alkoi, pystyi jo pahinkin pessimisti jo hieman rauhoittumaan. Piskuisesta Liechtensteinista ei olisi unelman estäjäksi. Suomi hallitsi heti alkumetreistä lähtien ja oli vain ajan kysymys, milloin helähtää. Ensimmäinen helähdys tulikin jo reilun kolmen minuutin jälkeen, Täyden Töölön Jalkapallostadionin harmiksi avustava erotuomari ehti liputtaa sen paitsioksi.

Kun pelikellossa komeili 21 minuuttia, oli illan sankarin nimi selvillä. Miehen, joka vei Suomen suureen, vuosikymmenet kestäneeseen unelmaan. BATE Borisovissa Valko-Venäjällä pelaava Jasse Tuominen iski 15 maaottelussaan uransa ensimmäisen maaottelumaalin. Maalin, joka tullaan kirjaamaan historian kirjoihin isoin kirjaimin.

– Ihan uskomatonta. Vaikea on löytää sanoja. Tämä on koko jengin ansiota eikä vain yhden miehen. Kaikki on tehnyt aivan mahtavaa duunia. On hienoa, että saatiin palkinto tästä. Tätä on odotettu koko elämä, Tuominen totesi.

Jos Tuominen tullaan muistamaan ratkaisevasta 1-0- osumasta, niin toinen pelaaja kuka muistetaan, on Teemu Pukki. Pukki on tehnyt ennen viimeistä karsintaottelua yhdeksän maalia näissä karsinnoissa ja ollut yksi Huuhkajien tukipilareita. Perjantainakin Norwichissa pelaavan hyökkääjän nimi piirrettiin kahteen osumaan.

– Tämä on pitkä unelma ollut kaikille, meille ja faneille. Nyt vihdoin ollaan kisoissa. Ei voisi olla parempaa fiilistä, Pukki huokasi.

Kahdessa vuodessa Suomen joukkueesta on kasvanut ryhmä, jonka eteen voisi laittaa miltei minkä tahansa joukkueen, peli ei sekoittuisi. Jo kansojen liigasta alkaen meno on ollut jotain sellaista, mitä suomalaisilta ei olla totuttu näkemään.

– Kun voitettiin Nations liiga, saatiin sieltä jo sellainen itseluottamus tähän. Meillä on hyvä joukkuehenki ja jokainen pelaaja nostaa tasoaan tänne tullessa, pelaavat omien tasojensa äärirajoilla. Tämä on joukkue, joka ansaitsee olla kisoissa, Pukki pohti.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Kuvakaappaukset Viaplayn lähetyksestä

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi