Sainz ensimmäinen ei-pohjoismaalainen voittaja Jyväskylässä

Jyväskylän MM-ralli käynnistyy torstaina Harjun erikoiskokeella. Rallia on ajettu aina 50- luvulta lähtien Keski-Suomen sorateillä. Kautta historian Suomen MM-rallin on useimmiten voittanut suomalainen kuljettaja. Eniten voittoja ovat keränneet Marcus Grönholm sekä Hannu Mikkola, joilla molemmilla on seitsemän voittoa Jyväskylässä.

Rallin on voittanut myös neljä ruotsalaista kuljettajaa, mutta ensimmäinen ei pohjoismaalainen kuljettaja oli espanjalainen Carlos Sainz, joka vei voiton Toyota Celicalla vuonna 1990, kartturinaan maanmiehensä Luis Moya.

– Ralli oli minulle erityinen. Halusin voittaa sen, ja onneksi niin myös tein. Olin aina nopea Suomessa. Pidin kovasta vauhdista, ja se tunne – se tuli nopeasti ja luonnollisesti. Salaisuuteni siis oli, että nautin aina ajamisesta Suomessa, Sainz kertoi Neste Rally Finlandin tiedotteessa.

Siihen aikaan, kun Carlos Sainz ajoi rallia, niin kaikki MM-sarjaa kiertävät kuljettajat eivät osallistuneet jokaiseen kilpailuun. Toki vieläkin on kuljettajia, jotka eivät jokaiseen kilpailuun osallistu, mutta he eivät myöskään tänä päivänä taistele mestaruuksista. Silloin 90- luvulla oli kuljettajia, jotka eivät uskaltautuneet tulla Suomeen ajamaan.

Walter Röhrl ei koskaan ajanut Suomessa, vaikka oli aikansa huippukuljettaja. Minun mielestäni, jos on kova, pitää ajaa kovaa kaikkialla, ja erityisesti Suomessa, Sainz täräyttää pohjaksi, Sainz täräytti.

Suomalaiset ovat olleet tunnetusti hyvin vahvoja kuljettajia aina Jyväskylässä ja vuosien saatossa, varsinkin viime vuosituhannella nähtiin jopa suomalaiskuskien osalta kolmoisvoittoja ja taisi joskus olla jopa nelos- tai vitosvoittojakin. Suomalaiset, kuten Juha Kankkunen ja kumppanit eivät jättäneet ketään kylmäksi, ja ulkomaalaiskuljettajat joutuivat usein katsomaan heidän perävalojaan.

– Minulla on aina ollut erityinen suhde Suomeen, suomalaiskuljettajiin, teihin ja ralliin itsessään. Heti ensimmäisestä testipäivästäni lähtien rakastin niiden teiden muotoja ja hyppyjä. Fakta kuitenkin on, että monet hyvätkään kuljettajat eivät koskaan tulleet Suomeen kilpailemaan. Suomi oli aina iso haaste minullekin, Sainz totesi.

Sainz voitti Jyväskylän MM-rallin vuonna 1990 Toyotalla. Silloin hänen tallikaverinaan toimi suomalainen rallilegenda Juha Kankkunen. Kankkunen antoi nuorelle espanjalaiselle paljon neuvoja ja nuorukainen kuunteli niitä tarkasti. Neuvoja jaettiin Keski-Suomessakin myös Kankkusen saunassa Laukaalla.

– Olin Juhan tallikaverina vuonna 1989. Kyselin aina paljon asioita, ja koska olin uusi sarjassa, kuuntelin tarkasti kaiken. Olin myös autossa hänen kanssaan ja yritin aina oppia lisää asioita, kuunnella ja ymmärtää, Sainz muisteli.

Jyväskylän MM-ralli käynnistyy torstaina Harjun erikoiskokeella.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Miika Wuorela

Views: 1402

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi