Liverpool varmisti paikkansa Mestarien Liigaan

Mohamed Salah ja Roberto Firmino juhlivat Dominic Solanken ensimmäistä Valioliigamaalia. (Kuvakaappaus Viaplayn lähetyksestä)

Liverpool voitti lähes puolivauhdilla Brightonin numeroin 4-0 (2-0). Tulos tarkoittaa sitä, joukkue varmisti Mestarien Liigan paikkansa ensi kaudeksi. Mohamed Salah viimeisteli 32 maalia ja näin mies on Valioliigan yhden kauden ennätysmies.

Ensimmäiset parikymmentä minuuttia Anfield Roadilla oli totaalista Liverpoolin vyörytystä, mutta maalia punaiset ei saanut aikaiseksi. Parhaasta paikasta tuossa vaiheessa vastasi Sadio Mane, joka sai hienon pystysyötön Mohamed Salahilta. Mathew Ryan kuitenkin torjui Manen yrityksen.

Viitisen minuuttia myöhemmin Dominic Solanke antoi kuudentoista rajalta lyhyen Salahille, ja tuosta ei enää Ryan ja Brighton-puolustus selvinnyt. Maali oli egyptiläiselle jo kauden 32. täysosuma. Tuolla osumalla miehestä tuli Valioliigan kaikkien aikojen ennätysmies. Kolme minuuttia myöhemmin duo Mane ja Salah pelasivat Ryanin jo täysin pihalle, mutta keskuspuolustaja Shane Duffy pelasti maaliviivalta.

Ensimmäinen neljävitonen oli kääntynyt jo viimeiselle vitoselleen, kun Andy Robertson keskitti vasemmalta vitosen viivalle, ja siellä Dejan Lovren nousi korkeimmalle puskien Merseysiden punaisten toisen maalin.

Tilastot kertovat melko tylyä kieltää puoliajasta Brightonin kannalta, sillä maalintekoyritykset meni Liverpoolille peräti 14-1. Pallonhallintakin oli punaisilla 71 prosenttisesti.

Brighton pysyi punaisessa tivolissa

Toista puoliaikaa oli pelattu noin kahdeksan minuuttia, kun Salah järjesti Solankelle maalipaikan, ja mies tykittikin tyylikkäästi uransa ensimmäisen Valioliigamaalin etukulmaan. Ottelu oli ehtinyt jo viimeiselle vitoselle, kun Robertson osui ensimmäistä kertaa Liverpool-paidassa. Joukkueen vasen pakki kiersi hienosti alueelle ja tykitti pallon neljännen kerran Ryanin selän taakse.

Liverpool varmisti tällä tuloksella paikkansa ensi kauden Mestarien Liigassa. Tällä kaudellahan Liverpoolin punaisten kausi päättyy lauantaina 26.5. pelattavassa Mestarien Liigan finaalissa.

Maalit:

26. 1-0 Mohamed Salah (Dominic Solanke)
40. 2-0 Dejan Lovren (Andy Robertson)
53. 3-0 Solanke (Salah)
85. 4-0 Robertson

Kokoonpanot:

Liverpool: Karius | Robertson, Lovren, Van Dijk, Alexander-Arnold | Mane (74. Lallana), Henderson,Wijnaldum | Firmino (84. Ings), Salah (84. Woodburn), Solanke

Brighton: Ryan | Bong, Duffy (71. Goldson), Dunk, Schelotto | Kayal (57. Gross), Stephens, Pröpper, March, Knockaert | Locadia (57. Murray)

Päätöskierroksen muut ottelut:

Burnley – Bournemouth 1-2 (1-0)

Crystal Palace – West Bromwich 2-0 (0-0)

West Ham – Everton 3-2 (1-0)

Liverpoolin lisäksi suoran Mestari Liigan paikkansa varmistivat mestari Manchester City, Manchester United ja Tottenham. Chelsea pääsee yrittämään sinne karsintojen kautta. Arsenal pelaa ensi kaudella Eurooppaliigaa.

Sarjasta putoavat Swansea, West Bromwich ja Stoke. Uusia valioliigalaisia ovat Wolverhampton ja Cardiff sekä yksi kahdesta parista Derby – Fulham ja Middlesbrough – Aston Villa. Otteluparien voittajat kohtaavat Wembleyllä ja sen voittaja nousee Valioliigaan.

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola