Leijonilla edessään erilainen kevät – “Yhteisiä kokemuksia tulee vähemmän”

Jääkiekon miesten MM-kisat pelataan tänä keväänä Latvian Riiassa. Kisat alkavat 21. toukokuuta ja kestävät aina 6. kesäkuuta saakka.

Leijonien valmistautuminen kisoihin eroaa aikaisemmasta jonkin verran, sillä ennen kisakoneeseen astumista A-maajoukkue pelaa ainoastaan Tshekin EHT-turnauksessa.

– Yhteisiä kokemuksia tulee vähän vähemmän ja näyttöpaikkoja pelaajille tulee vähemmän. Sitä kautta sitten lopullinen joukkue pitäisi lyödä kasaan siten, että ei muutoksia enää hirveästi tulisi, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen miettii.

Oman haasteensa tilanteeseen tuo se, että Liigan finaaleita saatetaan pelata vielä Tshekin turnauksen aikana, joka siis pelataan 12.-15. toukokuuta.

– Sielläkin on meidän mielestämme hyviä pelaajia. Ei tämä nyt ihan helppoa tietenkään ole, Jalonen toteaa.

Pelitapa hioutuu vasta kisoissa

Kun joukkue ei pääse pelaamaan montaakaan ottelua yhdessä, on sillä vaikutuksia taas siihen, miten joukkueen pelitapa muodostuu. Sitä Jalosen mukaan päästää hiomaan vasta kunnolla itse kisoissa.

– Pelin kehittäminen jää aika pitkälti siihen turnaustapahtumaan. Jos mennään kaksi vuotta taakse päin, me saimme pelimme melko hyvään kuntoon jo treenipeleissä, Jalonen pohtii.

– Jokaisen harjoituksen ja pelin merkitys on todella suuri.

NHL-pelaajien tulo epävarmaa

Miltei joka kevät on kisoihin tullut mukaan myös NHL-pelaajia, mutta tänä keväänä voi sen suhteen olla omat ongelmansa. NHL:n runkosarja päättyy toukokuun 11. päivä, jolloin pelataan viimeiset kaksi runkosarjan ottelua.

Teoriassa voi vielä olla mahdollista, että suomalaispelaajat, joiden kausi päättyisi runkosarjaan saattaisi kisoihin ehtiä.

– Todennäköistä on, että pudotuspeleissä pudonneita pelaajia ei ehkä kannata odotella. Jos siinä karanteeneja ja muita on. Aina siinä oma aikansa menee, että he sieltä pois pääsevät. Realismia on varmaan se, että odottelemme niitä pelaajia, joiden kausi päättyy runkosarjaan, Jalonen valaisee.

Tapana on ollut, että päävalmentaja Jalonen ja joukkueen GM Jere Lehtinen ovat olleet kauden aikana yhteydessä NHL:ssä pelaaviin pelaajiin, mutta tänä vuonna heille on annettu työrauha.

– Ei ole mitään syytä ollut lähteä kyselemään kiinnostusta MM-kisoihin, koska on olleet kovat taistelut playoffs-paikoista kesken, Jalonen paljastaa.

Kisojen protokolla ei vielä selvillä

Korona aiheuttaa omat haasteensa kaikkeen, myös siihen, kuinka joukkue paikan päälle menee ja millaiset heidän karanteeninsa ovat. Tällä hetkellä tietoa järjestelyistä ei vielä kovin paljoa ole kantautunut Suomen joukkueenjohdon korviin.

– Sieltä ei ole tullut virallisesti mitään lopullista tietoa. Totta kai siellä on suunnitelmia, miten ne karanteenit sinne mennessä menevät, Lehtinen vahvistaa.

Tilanne koronan kanssa elää maailmalla koko ajan eikä ole vielä edes varmuutta siitä, pelataanko kisat täydellisesti kuplassa vai ei?

– IIHF sanoi jo aikaisemmin, että lähempänä nähdään onko ihan totaaliset kuplakisat, mikä todennäköisintä on, jos minulta tänä päivänä kysytään, mutta on mahdollista, että ei ole täysin, Lehtinen kertoo.

Omat vaikutuksensa koronalla on ollut myös joukkueenjohdon työskentelyyn, jossa Lehtisen lisäksi työskentelee joukkueenjohtaja Mika Kortelainen.

– Kyllä tässä joudutaan jumppaamaan aika paljon enemmän näiden juttujen kanssa. Olemme Kortelaisen Mikan ja Jukan kanssa kolmistaan tehty näitä ohjelmia. Tässä on kaikkea tehty tänä vuonna, mutta mielellään sitä on tehty, että olemme päässeet pelaamaan. Yhtään ei ole haitannut, Lehtinen päättää.

Tällä hetkellä harjoitusleirille osallistuvista pelaajista 11 on Jukka Jalosen ja Jere Lehtisen tiedossa, mutta he eivät vielä tässä vaiheessa voi paljastaa. Sen verran Jalonen pystyi avaamaan, että kaikki pelaajat ovat KHL:stä.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Views: 79

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi