Kuhdan paita hallin kattoon – Pelikaverit arvostivat miehen korkealle

Helsingin Jäähallissa oli tunteikas hetki ennen HIFK:n ja Tapparan välistä liigaottelua, kun helsinkiläisseurassa 729 runkosarjan ottelua pelanneen Kimmo Kuhdan numero yhdeksän nostettiin hallin kattoon, kahdeksan muun legendan joukkoon. Hetki oli juhlallinen, jossa Kuhdan pelitoverit vuosien varrelta kertoivat terveisensä juhlakalulle.

– Vuonna 96 kun ensimmäisen kerran astuit meidän koppiin tuli sellainen fiilis, että sieltä tulee iloinen stadilainen poika, jolla on paksu värityskirja. Nyt kun katson 20 vuoden jälkeen, niin ensivaikutelma oli ihan oikea, HIFK-legenda Mika Kortelainen totesi puheessaan Kuhdalle.

– Muistan, kun olimme yhdessä illanvietossa, niin Hakki (Matti Hagman) sanoi ”Kölli, tuossa skloddissa on bulisti potentiaalia” ja kuten me kaikki tiedetään, niin se on Hakilta aika paljon sanottu.

Kimmo Kuhdan ura pelaajana alkoi kaudella 1996-97. Sitä ennen nuori mies oli vain haaveillut punaisen paidan pukemisesta päällensä Nordenskiöldinkadun jäähallissa. Rakkaus Helsingin IFK:ta kohtaan alkoi jo paljon aikaisemmin.

– Faija osti aina kausikortin rappusten viereen, kun hallin paras paikka oli rappusilla ja se oli ilmainen. Istuin aina siinä rappusilla ja faija sitten kertoi, että tuolla on tuo ja tuo pelaaja, katsele sitä. Sieltä se on lähtenyt silloin se IFK:n fiilistely, Kuhta kertoi.

Kuhdan tultua joukkueeseen hän joutui hankkimaan hyväksyntänsä teoilla. Nuori mies pääsi joukkueeseen sisälle ja osoitti olevansa hyväksynnän arvoinen. Kun vanhempia pelimiehiä viereltä lopetti, niin sitten oli Kuhdan aika vaalia perinteitä. Turo Järvinen kertoi omassa osuudessaan, että juhlakalun mielestä Järvisen olisi tullut ensimmäisenä kautena hakea kokemusta Mestiksestä.

– Niin kuin ne muut herrasmiehet, jotka ovat saaneet numeronsa tuonne kattoon, niin otit minut ihan samalla tavalla kuin Järvisen ja muutkin laskemalla nuoren pelaajan odotuksia siihen, mihin rahkeet riittävät. Olen netistä muutamia näitä seremonioita katsonut, niin ei täällä kovin montaa seiskapakkia ole päässyt puhumaan, Kuhdan pitkäaikainen pelitoveri Toni Söderholm sivalsi ääni väristen.

Fanien keskuudessa Kimmo Kuhta on ollut myös hyvin suosittu ja siitä osoituksena fanien oma huomionosoitus paidan noston yhteydessä. Kuhdalla on ollut suuri vaikutus varsinkin nuoremman sukupolven kannattajiin.

– Se mikä on kauhean merkittävää, niin tuo on sellainen nykyisen sukupolven juttu. Kaikki ne, ketkä ovat olleet hallilla ovat nähneet Kiben uran sieltä 90- luvun lopulta saakka. Jokainen tietää mikä äijä on kyseessä, kun on ollut itse katsomassa niitä pelejä, HIFK-fani Patrik Sjögren mietti.

Nykyisessä joukkueessa pelaa muutamia sellaisia pelaajia, jotka pelasivat yhdessä Kuhdan kanssa tämän peliuralla. Heistä yksi on Markus Kankaanperä. Hän pitää Kuhdan merkitystä IFK:lle hyvin suurena.

– Kyllä se mikä tuli useassa puheessa ilmi, ne arvot ja se perhe, kaverit ja arvostus, IFK ja tämä koko yhteisö tulivat aika hyvin esille monella puhujalla, niin kyllä allekirjoitan ne. Kova värittelemään ja hieno kaveri, ne tuli hyvin esille kaikki ja kertoi millainen ihminen Kibe on, Kankaanperä tuumasi.

Kuhdan kanssa yhdessä on pelannut myös nykyisestä joukkueesta Ville Varakas. Varakas oli nuori poika silloin, kun hän ensimmäisiä kertoja tuli HIFK:n miesten pukuhuoneeseen, jossa Kuhta oli yhtenä päällikkönä.

– Kibe on ennen kaikkea aivan huikea pelaaja, mutta vielä tärkeämpi asia, tässä kun itsekin on jo pelannut pidempään, niin millainen tyyppi olet ihmisenä. Hän on ihan mahtava tyyppi ja siitä olen eniten iloinen, että olen sellainen ihmisen kanssa saanut jakaa pelivuosia, Varakas kehui.

HIFK:n kopissa tietyllä tavalla johtajana on ottanut nykyinen joukkueen kapteeni Lennart Petrell, joka seurassa pelatuissa vuosissa on tällä hetkellä siellä kärkipäässä. Petrellilläkin on vain hyvää sanottavaa Kuhdasta.

– Kyllähän Kibe on toiminut täällä sellaisena esimerkkinä ja esikuvana myös, kun olen Liigaan tullut. On ollut kunnia päästä seuraamaan kirjaimellisesti vierestä kopissa Kibeä ja sitä asennetta, mikä hänellä on voittamiseen ja tähän seuraan, Petrell paalutti.

Kuhdan paidan jäädytysottelun HIFK vei vakuuttavasti numeroin 4-0.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi