Jonin kolumni: Verstappen pilasi Ferrarikaksikon kilpailun – Japanin GP:n tuomaristo puhalteli muniin

Japanin Formula 1- osakilpailussa nähtiin jälleen tilanne, jossa yksi kuljettaja törttöili oikein urakalla, pilaten molempien Ferrari-kuljettajien kilpailun. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Red Bullia ajava Max Verstappen tötöili aiheuttaen ongelmia kanssakilpailijoilleen.

Nuorukaisen vastuunotto teoista on myös hyvin ohutta ja mieluummin hän tuntuu syyttelevän omista virheistään muita. Verstappenin on tosin helppo syytellä muita ja olla kuin mitään ei olisi tapahtunut, kun tuomaristo käsittelee häntä silkkihansikkain.

Sunnuntainakin, Verstappen sai joo viiden sekunnin aikarangaistuksen, mutta oliko siitä käytännössä hollantilaiselle mitään haittaa? Rankaisiko se oikeasti häntä? Vastaus on yksinkertainen, se ei vaikuttanut millään tavalla nuorukaisen ajoon, mutta hänen uhrinsa kärsivät kyllä huomattavan paljon enemmän.

Verstappenin törmäys Ferraria ajavaan Kimi Räikköseen katsottiin rikkeeksi, josta tuo viisi sekuntia tuli. Räikkönen oli juuri pääsemässä virheen tehneen hollantilaisen ohitse, kun tämä iski kamikazetyyliin suoraan suomalaiskuljettajan kylkeen. Kyllä tuon tasoisen kilpa-ajajan pitää jo tietää, että perässä noin lähellä ajava kuljettaja on jo mutkassa tuossa vaiheessa ja ulkoa pitää tulla varovasti radalle.

Verstappenin radalle paluu oli kuin hän ei olisi välittänyt toisista kilpailijoista tuon taivaallista ja siitä annettiin vain viiden sekunnin aikarangaistus, kun Räikkönen jäi rikkoutuneella autolla ajaen 30 sekunnin päähän Max Verstappenista. Ilman tuota törmäystä, Räikkönen olisi todennäköisesti ollut kilpailussa kolmas tai vähintään neljäs. Räikkönen on muuten saanut kevyemmästä rikkeestä tällä kaudella kymmenen sekunnin rangaistuksen. Ihan ei mennyt nappiin tuomaristolla.

Mitä tulee taas tähän toiseen törmäilyyn, niin Sebastian Vettel oli ohittamassa sisäkautta Verstappenia, kun tämä sulki oven saksalaiselta. Hänen mielestään tuossa kohdassa ei olisi kuulunut ohittaa. Niin Vettelhän ohitti samassa paikassa myöhemmin muun muassa Romain Grosjeanin, ilman osumia.

Kilpailussa ohituksia tehdään ja mielestäni Vettel teki aivan oikein yrittäessään ohitusta tuossa kohdassa. Se, että Vettel ja Verstappen törmäsivät toisiinsa, johtuen siitä, että Verstappen ei halunnut antaa tuumaakaan periksi ja sulki oven, kun hänen olisi pitänyt jättää tilaa sinne. Näistä on aiemmin rankaistu, mutta nyt hollantilainen selvisi kuin koira veräjästä. Rangaistus olisi tuostakin pitänyt tupsahtaa ja koska se oli jo toinen samassa kilpailussa, niin isompi kuin edellinen oli.

Jo tuo viiden sekunnin rangaistus tekoon nähden oli hyvin naurettavan pieni ja kannustaa jatkossakin jyräämään kilpakumppanit sivuun, itsensä kärsimättä juuri ollenkaan. Japanin GP:n tuomaristo antoi väärän viestin tämän päivän linjallaan. Se viesti kertoo, että voit surutta törmäillä kilpakumppaniin ja saat korkeintaan nimellisen rangaistuksen.

Itse kilpailun voittajaksi kruunattiin Lewis Hamilton, jolla on seuraavassa kilpailussa jo mahdollisuus ratkaista maailmanmestaruus. Mikäli se ratkeaa silloin, voidaan Verstappenilla sanoa olleen iso rooli tuon mestaruuden ratkaisemisessa.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: Red Bull Content Pool / Charles Coates / Getty Images

Views: 2631

Comments

comments

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi